In principiu, modelul gandirii negative, sau distorsionate asupra realitatii duce la emotii negative care ne pot influenta din perspectiva biologica si comportamentala.
Iata care sunt:
1. Suprageneralizarea. Daca unei persoane i se intampla ceva rau o singura data, se asteapta ca acest rau sa se tot repete la nesfarsit.
2. Gandirea dihotonica, sau gandirea “alb sau negru”. “totul sau nimic”. Persoana considera ca nu exista decat perfectiune fara a vedea si solutii sau cai de mijloc.
3. Filtrarea. Persoana focuseaza doar pe un element negativ, fara sa mai reuseasca sa vada situatia in ansamblul ei, ignorand orice aspect pozitiv.
4. Saritul direct la concluzie. Individul poate considera ca cineva detine o proba prin care ii poate demonstra ca a gresit, fara macar sa incerce sa afle daca exista cu adevarat acea proba. Sau gasesc un comportament aparent gresit la o persoana nou intalnita, si prin extrapolare, o va asimila unei persoane din trecut considerand ca lucrurile se vor intampla exact la fel.
5. Catastrofizarea. Exagerarea importantei unei intamplari nesemnificative, ce considera ca va duce indubitabil la un sfarsit tragic.
6. Personalizarea. Individul considera ca tot ceea ce spun si fac altii au legatura cu ei, luand totul la modul personal.
7. Controlul exagerat. Persoana poate avea doua credinte legate de control. Ori se considera o victima a sortii, a destinului fara sanse sa mai poata face ceva. Sau asumarea in mod exagerat a ceea ce se intampla in viata celor apropiati, considerandu-se responsabila de fericirea sau nefericirea altora in mod exagerat.
8. Exagerarea corectitudinii. Aceste persoane considera ca au un etalon al corectitudinii, fiind suparate, sau furioase daca ceilalti nu fac ceea ce ai considera a fi corect.
9. Invinovatirea. Tendinta de a se considera vinovat de tot ceea ce se intampla altora, generalizand, fara a vedea nuantele unor situatii.
10. Relatia schimbarii celuilalt. Persoana respective considera ca site ce trebuie sa faca o persoana apropiata pentru a realiza un lucru sau pentru a fi fericita. Si tine cu tot dinadinsul sa schimbe acea persoana in sensul in acest sens.
Alte Articole
De ce ne „doare”, de fapt, sufletul
Povestea femeii de 55 de ani care a crezut ca va imbatrani alaturi de tatal copiilor sai: ”Aveam o casnicie fericita. Sotul meu se comporta exemplar, era atent. Intr-o zi…”
Intuitia: Cum sa inveti sa te auzi pe tine insuti