10 Ganduri care iti distrug destinul si viitorul

Advertisement

În principiu, modelul gândirii negative, sau distorsionate asupra realității duce la emoții negative care ne pot influența din perspectiva biologică și comportamentală.

Iata care sunt:

1. Suprageneralizarea. Dacă unei persoane i se întâmplă ceva rău o singură dată, se așteaptă ca acest rău să se tot repete la nesfârșit.

2. Gândirea dihotonică, sau gândirea “alb sau negru”. “totul său nimic”. Persoana consideră că nu există decât perfecțiune fără a vedea și soluții sau cai de mijloc.

3. Filtrarea. Persoana focusează doar pe un element negativ, fără să mai reușească să vadă situația în ansamblul ei, ignorând orice aspect pozitiv.

4. Săritul direct la concluzie. Individul poate considera că cineva deține o probă prin care îi poate demonstra că a greșit, fără măcar să încerce să afle dacă există cu adevărat acea probă. Sau găsesc un comportament aparent greșit la o persoană nou întâlnită, și prin extrapolare, o va asimila unei persoane din trecut considerând că lucrurile se vor întâmpla exact la fel.

5. Catastrofizarea. Exagerarea importanței unei întâmplări nesemnificative, ce consideră că va duce indubitabil la un sfârșit tragic.

Advertisement

6. Personalizarea. Individul consideră că tot ceea ce spun și fac alții au legătură cu ei, luând totul la modul personal.

7. Controlul exagerat. Persoana poate avea două credințe legate de control. Ori se consideră o victimă a sorții, a destinului fără șanse să mai poată face ceva. Sau asumarea în mod exagerat a ceea ce se întâmplă în viața celor apropiați, considerându-se responsabilă de fericirea sau nefericirea altora în mod exagerat.

8. Exagerarea corectitudinii. Aceste persoane consideră că au un etalon al corectitudinii, fiind supărate, sau furioase dacă ceilalți nu fac ceea ce ai considera a fi corect.

9. Învinovățirea. Tendința de a se considera vinovat de tot ceea ce se întâmplă altora, generalizând, fără a vedea nuanțele unor situații.

10. Relația schimbării celuilalt. Persoana respective consideră că site ce trebuie să facă o persoană apropiată pentru a realiza un lucru sau pentru a fi fericită. Și ține cu tot dinadinsul să schimbe acea persoană în sensul în acest sens.

Advertisement
Advertisement