Visarea este ca si cum ai bea apa rece in zilele foarte calde.
Este uimitor cum nu ne dam seama cat de bune sunt visele! Este cu adevarat unul dintre cele mai fantastice cadouri de la Creatorul nostru. Stiti acel loc pe care nu l-am vizitat inca, fie pentru ca nu avem timp, bani sau „timp si bani”, etc. In vis, poti merge. Da! Ramaneti la cel mai bun hotel, gustati cele mai delicioase alimente, participati la toate atractiile, sariti cu parasuta, zburati un balon, faceti in sfarsit tot ceea ce v-ati dorit.
In vis , poti fi sanatos, poti avea corpul pe care l-ai ravnit intotdeauna, parul tau creste sanatos, inteligenta creste, banii se aduna, citesti toate cartile, vezi oameni dragi, ajungi in varful celui mai inalt munte.
Permiteti-mi sa descriu ce inseamna visul folosind, pe scurt, doua abordari ale psihanalizei. Cu toate acestea, subliniez ca intentia mea este de a continua sa vorbesc despre vis din perspectiva unui visator.
Pentru Freud, in cartea sa „Interpretarea viselor”, visarea este „implinirea unei dorinte reprimate”.
Jung, pe de alta parte, face un pas mai departe si ne invata ca visele „[…] nu sunt doar sa dezvaluie dorinte ascunse, ci mai degraba un instrument al psihicului care cauta echilibrul prin compensare”.
Am cusut toate rezumarile conceptuale mentionate mai sus si, adaugat la micul meu material care alcatuieste conceptia mea despre tema visului, mi-am proiectat matlasarea in raport cu conceptul de a visa, ajungand la concluzia ca a visa inseamna a fi capabil sa realizezi si sa traiesti dorinta imposibila, tot timpul, prin aripile care lipseau din versiunea noastra umana cand sunt treaz si le dobandim doar atunci cand visam!
Am fost educati si antrenati sa recriminam postura de a fi un visator. Cand auzim: este un visator, insemna ca acea persoana nu are standarde mentale reale, adica nu are picioarele pe pamant, ca se gandeste prea sus sau ca vrea ceva imposibil. Acoperit de aceasta inchisoare conceptuala, ne-am franat din ce in ce mai mult visele, fie pentru ca trebuia sa fim legati in acea dimensiune, fie pentru a parea sensibili. Rezultatul este ca incetam sa mai fim magii vietii noastre si incepem sa credem doar ceea ce apare intr-o stare solida in fata noastra. Ne oprim din vis si suntem robotici, traim, supravietuim, rezistam, subzistem.
Cum nu fac parte din acest grup de oameni care nu pot visa, pentru ca visez chiar si cand ma aflu la inaltimea realitatii mele, am decis sa scriu pentru a va reaminti cat de magic si binecuvantat este sa visezi!
Desigur, uneori te trezesti cu o fata cinica, uitandu-te la oameni ca si cum te-ai confesiona, de parca toata lumea a vazut nebunia fericirii pure pe care ti-ai permis-o. Totusi, ceea ce faci cu acel sentiment dupa ce te trezesti este problema ta … Nu uitati: nimeni nu a vazut ce s-a intamplat in visul tau!
Exista, de asemenea, cei care se trezesc si merg sa caute semnificatiile pentru toate simbolurile aparute in vis, pe internet, si sunt impresionate de primul text pe care l-au citit.
Ideal este sa ne folosim de memoria noastra selectiva si, cand visul este bun, placut, de fericire pura, ancoram sentimentul si traim acel sentiment bun toata ziua. Si, cand este invers, cand visul este rau, trebuie sa-l uitam si sa-l lasam sa treaca fara a incarca subconstientul.
Cand te culci, dupa ritualul personal al fiecarei persoane, pune-ti aripile, fara teama de a fi fericit si calatoreste mult in imaginatia ta si, cel mai important: nu-i lasa pe oameni sa te limiteze si sa-ti spuna ca nu o vei face nici aici, nici in vis, pentru ca magul vietii tale esti tu, bagheta este a ta, in acest spatiu imaginativ, nimeni nu te va putea controla!
Alte Articole
De ce ne „doare”, de fapt, sufletul
Povestea femeii de 55 de ani care a crezut ca va imbatrani alaturi de tatal copiilor sai: ”Aveam o casnicie fericita. Sotul meu se comporta exemplar, era atent. Intr-o zi…”
Intuitia: Cum sa inveti sa te auzi pe tine insuti