Inceputul primaverii este legat, pentru noi, romanii, de o traditie autentica, ce se pierde in negura timpului. Traditia poporului roman asociaza zilele cuprinse intre 1 si 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale traditionale si garantie a vietii vesnice. In credinta populara, babele sunt inzestrate cu puteri magice, care le permit sa influenteze starea vremii.
Ziua de Baba Dochia aduce in prim plan o serie de legende mai mult sau mai putin cunoscute. Fiecare dintre ele o infatiseaza pe Baba Dochia in ipostaze variate si diferite, in functie de originea legendei si de sursa acesteia.
Cea mai populara legenda ne dezvaluie ca batrana Dochia avea o fata vitrega pe care nu prea o avea la suflet. Ca sa o pedepseasca a trimis-o la rau, in timpul iernii, sa spele lana cea neagra pana cand va deveni alba. Fata a inceput insa sa planga cu lacrimi amare, deoarece cu cat spala lana mai tare, cu atat devenea mai neagra.
Atunci, Dumnezeu si sfantul Petru i-au sarit fetei in ajutor si i-au albit lana. Acestia i-au oferit si un buchetel de floricele albe pentru a le darui mamei sale. Fata s-a intors acasa de la rau, iar batranei Dochia, vazand florile din mana fetei, i s-a aprins in suflet dorul de munte si de verdeata. Astfel, s-a imbracat cu noua cojoace, si-a luat oile si a urcat pe munte. Pe parcursul calatoriei vremea s-a incalzit, iar Dochia si-a scos, rand pe rand, cele noua cojoace, pana cand nu a mai ramas cu niciunul.
Cand a ajuns in varf, a inceput sa ninga si sa inghete. Atunci, Dochiei i s-au aratat Dumnezeu si sfantul Petru, care i-au spus: “Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala, tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna lana la rau?”. Dochia a inghetat de frig si s-a transformat in stana de piatra impreuna cu oile sale, marturie vie a acestei legende fiind rocile din muntii Ceahlau care se pot observa si astazi.
O alta legenda, mai putin cunoscuta, ne spune ca Dochia a fost o femeie simpla si harnica ce ingrijea de noua capre. Ispravind nutretul, a plecat cu ele la munte, crezand ca Martie e mai prost si nu ii pasa de timpul lui. Martie ca sa se razbune a imprumutat de la Faurar 9 zile si s-a pus pe ploi si pe ninsoare. Astfel, Dochia a fost surprinsa de vremea rece si capricioasa si a inghetat cu tot cu capre, transformandu-se in stana de piatra.
Unii spun chiar ca Dochia ar fi fost o femeie buna, care facea mult bine. Aceasta avea frica de Dumnezeu si ii ajuta pe cei nevoiasi dandu-le de pomana branza, lapte sau lana. Cand au vrut sa o prinda paganii, Dochia a fugit cu oile in munte, unde l-a rugat pe Dumnezeu sa o tranforme in stanca, sa nu poata fi gasita niciodata.
Dochia si acuma este in munti. Nu se stie de e vie sau de o fi murit, ca nimeni n-a dat peste ea. Cica se piteste de oameni.
de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in acea zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani. Altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv. Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.
Traditia este foarte veche si vine de la romani. Pentru alegerea babei o metoda este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si 9 martie la intamplare. O alta metoda este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere, daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe 23 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.
Multe dintre obiceiurile si traditiile asociate zilei de baba Dochia au legatura cu noul an agrar si se obisnuieste ca aceasta zi sa fie cinstita pentru a avea recolte bogate si pentru ca animalele din gospodarie sa fie sanatoase si ferite de boli.
Dochia e rea de zloata, daca nu se tine, primavara va fi ploioasa si viscoloasa, iar semintele vor ingheta in pamant.
In unele zone ale tarii exista obiceiul ca femeile sa fiarba bostan alb si sa dea de sufletul Dochiei. Doar asa mai pot lucra cate ceva. In alte zone, din contra, oamenii au cat mai multe activitati incepute, fiindca Dochia era o femeie apriga si din cale-afara de harnica.
In unele sate se organizeaza claca de tors, deoarece se crede ca torsul este singura activitate permisa.
Un lucru este totusi permis in ziua de Dochie, torsul, caci si Dochia, cand s-a dus la munte cu oile, a mers cu furca-n brau.
In Mehedinti exista obiceiul ca, in dimineata zilei de 1 Martie, sa nu iesi din casa nemancat, ca sa nu fii spurcat de cuc.
Vremea capricioasa de la inceputul lui Martie este pusa pe seama caracterului schimbator al babei Dochia. Daca se incalzeste treptat se spune ca “Baba Dochia isi leapada cojoacele”, iar daca ninge si viscoleste atunci “Baba Dochia isi scutura cojoacele”.
Ca si previziune pentru primavara ce sta sa inceapa, se spune ca daca de ziua babei Dochia e timp frumos, atunci toata primavara si vara va fi frumoasa, iar de nu, primavara si vara vor fi urate si posomorate.
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More
Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More