Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Cele mai frumoase legende despre ouale de Paste

Ouale de Pasti, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si “Miercurea Paresimilor”. Atunci se alegeau ouale pentru masa de Pasti si ouale ce urmau sa fie inrosite. Chiar daca ele erau alese in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in Joia Mare si niciodata in Vinerea Mare.

Cu multe secole inainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi in dar oua colorate, la marile sarbatori, indeosebi la cele de innoire a timpului. Oul este el insusi generator de viata, un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei. La crestini, oul Il reprezinta pe Creator, Cel ce creeaza tot si Cel ce contine in sine totul. Totodata, oul inrosit este simbolul Mantuitorului, Cel ce paraseste mormantul, pentru a se intoarce la viata, precum puiul de gaina care iese din gaoace.

Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea rosie reprezinta pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar indeosebi sangele lui Iisus varsat pentru mantuirea lumii. La noi insa, de Pasti, ouale nu se vopsesc doar in rosu, ci si in alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primaverii. Se mai coloreaza oua si in negru, simbolizand patimile lui Hristos pe cruce.

Sarbatoarea Pastelui este marcata in comunitatea romaneasca si in toata lumea ortodoxa de o primenire a caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in biserica, dar si de o masa copioasa a carei „vedeta“ este oul rosu.

Multe dintre obiceiurile pascale sunt legate de ou. Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata inainte de nasterea lui Hristos. Inca din timpuri stravechi oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

Pe de alta parte ciocnitul oualor simbolizeaza sacrificiul lui Hristos, la noi existand traditia ca dupa Inviere, persoana mai in varsta sa ciocneasca oul celuilalt in timp ce rosteste “Hristos a Inviat”, iar celalalt spune “Adevarat a Inviat”.

Obiceiurile populare pastrate in unele zone de la noi pornesc de la credinta ca oul rosu de Paste are puteri miraculoase, vindecatoare, semnificand totodata si frumusete, putere si spor.

De aici si unele obiceiuri ca in dimineata Pastelui, oamenii sa-si spele fata cu apa neinceputa in care se pune un ou rosu, in speranta ca pana la Pastele urmator vor avea parte de frumusete si sanatate.