Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta

Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile, tanarul a mers prin desert pana cand a vazut un castel magnific. Acolo locuia Inteleptul, pe care il cauta.

Secretul Fericirii

Contrar asteptarilor, castelul nu arata deloc ca o locuinta retrasa a unui om drept, ci era plin de oameni: negustorii se grabeau oferindu-si marfa, oamenii vorbeau pe la colturi, o orchestra mica canta o melodie blanda si in mijlocul salii era asezata o masa, incarcata cu cele mai luxoase si rafinate mancaruri, care se gaseau doar in aceasta regiune.

Inteleptul s-a plimbat incet in jurul oaspetilor, iar tanarul a trebuit sa astepte doua ore pentru randul lui.

In cele din urma, Inteleptul a ascultat de ce venise la el, dar a spus ca acum nu mai are timp sa explice secretul fericirii.

Lasa-l pe tanar sa rataceasca prin castel si sa se intoarca in aceasta sala in doua ore.

„Si iata o alta cerere pe care o am pentru tine”, a spus el, intinzandu-i tanarului o lingurita cu doua picaturi de ulei. „Luati aceasta lingura cu dumneavoastra si aveti grija sa nu varsati uleiul.

Tanarul, fara sa-si ia ochii de la lingura, a inceput sa urce si sa coboare scarile palatului, iar doua ore mai tarziu a aparut din nou in fata Inteleptului.

„Ei bine”, a spus el, „ti-au placut covoarele persane din sala de mese?” Copaci si flori in gradina, pe care cei mai priceputi mesteri le ingrijesc de zece ani intregi? Foliile si pergamentele antice din biblioteca mea?

Tanarul rusinat a recunoscut ca nu a vazut nimic din toate astea, caci toata atentia ii era tintuita asupra acelor picaturi de ulei pe care proprietarul i le incredintase.

„Intoarce-te si uita-te la toate minunatiile din casa mea”, a spus atunci Inteleptul. „Nu poti avea incredere intr-un barbat pana nu stii unde si cum traieste.

Cu o lingura in mana, tanarul s-a deplasat din nou prin holuri si coridoare. De data aceasta nu a fost atat de constrans si s-a uitat la raritatile si curiozitatile, toate operele de arta care decorau incaperile. El a cercetat gradinile si muntii din jurul castelului, apreciind frumusetea florilor si aranjamentul artistic al picturilor si statuilor. Revenind la intelept, a enumerat in detaliu tot ce vazuse.

„Si unde sunt acele doua picaturi de ulei pe care ti-am cerut sa le duci si sa nu le versi?” intreba Inteleptul.

Si atunci tanarul a vazut ca picaturile fusesera varsate.

„Acesta este singurul sfat pe care ti-l pot da”, i-a spus cel mai intelept dintre intelepti. – Secretul fericirii este sa vezi tot ce este minunat si glorios in lume si sa nu uiti niciodata de cele doua picaturi de ulei din lingurita. Admira tot ceea ce este in jurul tau, dar nu uita sa pretuiesti ceea ce ai langa tine.

PS Si tine minte, doar schimbandu-ti constiinta – schimbam lumea impreuna!