Suferinţa psihică este conştientizată, în general, de cei care suferă un dezechilibru emoţional. Această instabilitate poate fi provocată de o dezamăgire în dragoste, decesul cuiva drag sau chiar anumite stări conflictuale. Adesea, rana afectivă este însoţită si de o durere trupească.
Sufletul este psihicul uman, iar principala caracteristică a acestuia este conştienţa, respectiv funcţia care ne diferenţiază de animale, explică psihologul Adrian Sandu.
Termenul „psihic“ îşi are originile în limba greacă şi nu puţini au fost cei care au încercat, de-a lungul timpului, să descifreze misterele sufletului uman.
Majoritatea specialiştilor au localizat sufletul la nivelul creierului uman. Regretatul Mielu Zlate, fost profesor universitar şi şef al Catedrei de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, spunea că psihicul este o forma de reacţie a organismului la solicitările mediului sau „o construcţie mintală care se exteriorizează prin comportament”.
Când ne doare sufletul Intuitiv, mulţi dintre cei care au experimentat suferinţa sufletului au asociat acest tip de durere cu inima, dar cercetătorii au respins categoric această ipoteză.
Starea de nefericire este identificată la nivelul creierului, organ al gândirii şi al conştiinţei umane puternic legat de stări precum depresia şi anxietatea. Video de jos a ajutat o persoana sa scape de anumite stari.
”Ne doare sufletul- metaforic spus- atunci cand planul emoţional- afectiv al unui individ suferă transformări, de exemplu suferă pusee depresive din cauza unor traume -decese, stări conflictuale, suferinţe din dragoste etc.
În principiu, nefericirea atrage după sine „durerea sufletului” sau suferinta psihica”, explică psihologul Adrian Sandu. Suferinţa sufletului cauzează o durere trupească Între trup şi suflet există o puternică interacţiune, căci orice durere trupească generează o stare psihică proastă, iar suferinţa sufletului este deseori însoţită de durere fizica.
Cel mai grav însă, “durerea sufletului” vine la pachet cu pusee depresive.“Puseele depresive cu intensitate variabilă sunt generate de suferinţa sufletului.
De aici şi până la atacuri de panică nu mai este decât un pas. Totodată, suferinta psihica este în strânsă legătura cu cea organica. Astfel se explică şi somatizările care se asociaza puseelor depresive, cum ar fi durerile de stomac, migrenele etc”, mai spune psihoterapeutul Adrian Sandu. Suferinţa sufletului poate fi evitată prin eliminarea tuturor gândurilor negative, prin autosugestie pozitivă. Psihologii sunt de părere că o persoană optimistă, care socializează mult, poate depăşi mai uşor un dezechilibru emoţional.
Însă, cei cărora viaţa le oferă tot felul de episoade traumatizante nu trebuie să ignore suferinţa psihică, ci să ceară consiliere psihologică, altfel riscă să dezvolte diverse afecţiuni psihice. Si atunci cand mergem la psjiholog si nu putem fi ajutati si starea noastra nu se amelioreaza, indreptati-va gandul catre Dumnezeu.
Ganditi-va la bunatatea Sa si cat de mult va iubeste. NU uitati jertafa lui Hristos pentru dvs. Meditati la versete din Biblie si cautati sa discutati cu prieteni de incredere problemele care le aveti. Nu va datti batuti orice se va intampla.
Daca renuntam sa lupatam suntem cei mai lasi oameni, pentru binele dvs si pentru cei dragi mergeti mai departe si lupatati. Apucati problema de coarne si cu ea la pamant.
Aveam o colega care era trecea prin acest episod si ma ruga sa-i trimit cate o rugaciune din Biblie, ii trimiteam din Evanghelia dupa Ioan cap 17 si apoi instant imi spunea ca se simte deja mai bine. Asa ca memorati si citit Biblia si mergeti si la psiholog. Dumnezeu sa va dea sanatate!
Alte Articole
De ce ne “doare”, de fapt, sufletul
Povestea femeii de 55 de ani care a crezut ca va imbatrani alaturi de tatal copiilor sai: ”Aveam o casnicie fericita. Sotul meu se comporta exemplar, era atent. Intr-o zi…”
Intuitia: Cum sa inveti sa te auzi pe tine insuti