Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

De ce nu trebuie să vorbești nimanui despre planurile tale

Fiecăruia din noi ni s-a întâmplat să ne gândim la o idee grozavă, ca apoi să povestim în detaliu această idee tuturor cărora îi știm.

De exemplu ai decis să scrii o carte, să te pregătești pentru un maraton sau să deschizi o școală de dans și consideri că ar fi uimitor să povestești despre aceste planuri celor dragi.

Însă înainte de a face asta, gândește-te dacă este bine să o faci. Oamenii de știință spun că persoanele care îi înștiințează pe alții despre planurile sale, au mai puține șanse de reușită.

Povestind despre planurile tale îți satisfaci nevoia de autorealizare, care îți sabotează motivația de a îndeplini cea mai dificilă parte din muncă.

Peter Gollwitzer, profesor la Universitatea din New York, a încercat să explice acest subiect. Psihologul menționează că în 1933 cercetătorii au descoperit că dacă noi ne exprimăm planurile și intențiile celor din jur, creierul nostru începe să le perceapă pe acestea de parcă ele s-ar fi deja realizat.

”Să luăm de exemplu o mama care vorbește despre toate lucrurile bune pe care ea planifică să le facă pentru copii săi – să îi ajute să învețe mai bine la școală, să lucreze cu ei asupra îmbunătățirii rezultatelor de la teste – în timp ce celelalte mame dau din cap în semn de aprobare.

Este mare probabilitatea că ea nu va depune efortul de care este nevoie pentru realizarea acestor planuri. Însă numai povestind despre intențiile sale, ea deja este percepută de cei din jur ca o mamă ideală.”

Gollwitzer spune că intențiile îndeplinesc funcțiile unui simbol al realizării acestora. Când alții află de planurile noastre, productivitatea noastră scade. Atunci când ne exprimăm un scop, experimentăm un sentiment prematur al ”plinătății”.

Dacă întâmpini dificultăți în finanțarea unui proiect și ești nevoit să te adresezi pentru ajutor celor din jur, de exemplu prin intermediul facebook-ului, atunci gândește-te bine înainte de a-ți dezvălui planurile. Toată informația divulgată trebuie să fie o parte a unei strategii pe termen lung.

Îți poate părea straniu sfatul de a ține totul în taină, dar totuși încearcă să faci asta. Însă chiar dacă ai decis să povestești despre intențiile tale cuiva, nu o face de parcă deja ai realizat ceea ce ți-ai propus.

Dacă vrei să dai jos câteva kilograme, atunci nu spune: ”Mă duc la sală, pentru că deja am cumpărat abonament și adidași noi”, ci ”Trebuie să dau jos 10 kilograme, de aceea să mă cerți dacă nu o să merg la sală, ok?”.

De aceea, în noaptea de Revelion, când o să îți pui o dorință, să o ții secret.