Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

De ce o persoana care da totul intr-o relatie risca sa guste amaraciunea singuratatii.

De ce cineva care isi investeste tot sufletul in cei dragi ajunge singur. Poate ca este sigur ca in viitor va primi recunostinta pentru grija, dragostea , sacrificiul de sine. Dar aceasta este o greseala. Nu uita niciodata de tine si de nevoile tale.

Totul trebuie dat cu moderatie… Preacuviosilor Batrani Optina li se atribuie urmatoarea afirmatie: „Daca vreti sa scapati de tristete, nu va atasati inima de nimeni si nimic”.

Daca toate acestea reprezinta intelepciunea oamenilor acumulate de-a lungul anilor, atunci este foarte greu sa traiesti in aceasta lume. Chiar trebuie sa te prefaci pentru totdeauna ca nu iubesti cu adevarat o persoana, ca sa nu indrazneasca sa te paraseasca?

Pentru calugarii care traiesc in izolare, acest lucru este firesc, dar pentru oamenii obisnuiti, pur si simplu nu putem sa nu iubim, sa ne atasam si sa asteptam caldura si bunatate in schimb.

Nu te poti da pe tine insuti

Poetul Eduard Asadov, un poet sovietic, are aceste randuri:

“Cresti un copil

Te duci si oftezi din ce in ce mai mult

Cu cat ii dai mai mult suflet,

Cu cat primesti mai putin in schimb”.

De ce se intampla asta? De ce o persoana care primeste dragoste, tandrete, grija viseaza sa iasa de sub aceasta cupola?

Iubitul nu vrea doar sa daruiasca, ci si sa ia – sa atraga dragostea in schimb. Dar viata este aranjata diferit.

Un caz din viata cuiva

Fiica si-a iubit enorm mama , era pregatita pentru multe de dragul ei. Insa mama, ca batrana din basmul lui Puskin despre Pestele de Aur, isi dorea in fiecare an sa primeasca din ce in ce mai multa dragoste. La inceput a cerut sa o viziteze cat mai des, apoi sa o insoteasca in excursii la mare, apoi a inceput sa ceara o crestere a intretinerii materiale, deoarece pensia nu era suficienta pentru nimic. Femeia nu stia nimic.

In cele din urma, a devenit mai indrazneata si a inceput sa-i ceara sa-si paraseasca sotul pentru ca fiica ei sa poata locui cu ea intr-un apartament. A spus tot felul de lucruri urate despre el.

Fiica a refuzat. Si a devenit instantaneu inamicul numarul unu. Mama a sters tot binele care i se facuse si a inceput sa se plimbe prin vecini, vorbind despre cat de incapatanata si de ingrata era fiica ei: si-a dat propria mama pe un ticalos. Ea a vrut sa-si „posede” fiica la nelimitat, sa nu-si imparta atentia cu nimeni.

Acest caz este o ilustrare vie a temei singuratatii. Relatiile sanatoase si echilibrate nu se termina niciodata cu singuratatea. Doar cele in care exista un capat clar al rolului, in care cineva trage cu staruinta patura peste el, incercand sa-si impuna propriile reguli . De la o astfel de persoana, tot ce iti doresti este sa fugi si sa tii la distanta.

Un alt scenariu

Nu cu mult timp in urma, am citit pe internet despre modul in care Elvis Presley si Quentin Tarantino au dezvoltat relatii cu parintii lor. Mama lui Elvis credea ca fiul ei va creste pentru a deveni vedeta. Fiul a crescut si era gata sa-si cheltuiasca toate onorariile pe o femeie de la care a primit aprobare si sprijin.

Mama lui Tarantino nu a incurajat hobby-urile fiului ei, care a inceput sa scrie scenarii devreme. L-a numit un mazgalitor prost de hartie si i-a cerut sa-si inceapa studiile. Quentin ii tinea ranchiuna. La maturitate, a ales sa refuze contactul strans cu mama sa. Dar ea nu dorea nimic rau, ea, ca si alte mame, era ingrijorata de soarta fiului ei. De ce s-a intamplat asta?

Indeplinirea datoriei de parinte, hranirea, adaparea, imbracarea nu este suficienta. Un copil trebuie sa fie iubit sincer, apoi va iubi in schimb.

Buna sotie care si-a parasit sotul

Am cativa prieteni care si-au idolatrizat sotii, le-au pus covoare sub picioare pentru a face viata mai confortabila si au platit pentru generozitatea lor spirituala.

Dar barbatul nu a apreciat eforturile si a plecat sa caute pe cineva mai bun. Dar pentru ca relatiile intr-o uniune familiala, ca intr-o pereche copil -parinte, necesita un echilibru sanatos.

Departe de toate sotiile bune sunt abandonate si tradate. Dimpotriva, sunt apreciate si tinute in relatii. Dar totusi, exista femei care pleaca.

De cate ori au spus lumii ca un barbat nu are nevoie de atat de mult efort si grija investite. Teroarea uzeaza dragostea. Aceasta nu este deloc dragoste, ci manipulare , dorinta de a demonstra cat de mult ea, aceasta femeie, este mai buna decat restul. O incercare de a salva o nava care se scufunda. Dar tot se ineaca…

Retineti ca o plangere despre singuratate incepe intotdeauna asa: „Le-am dat / ei / lui atat de mult … dedicat … donat … si el!”

In primul rand, nu era nevoie sa daruiesti si sa dedici atat de mult, nu era necesar.

In al doilea rand, fa bine si uita. Nu astepta nimic in schimb.

Si in al treilea rand, nimic in aceasta lume nu este etern.

Nu poti tine cu forta sub aripa ta pe nimeni. In locul acelor oameni care au plecat, trebuie neaparat sa vina altii. Si daca nu sunt… atunci aceasta este o alta intrebare. Sunt oameni pe care nu numai copiii nu ii viziteaza, ci nici nu au prieteni.

PS Si tine minte, doar schimbandu-ti constiinta – schimbam lumea impreuna!