Aproape toti ne-au stabilit periodic un nou scop sau o provocare – si la fel de des, in cele din urma, nu reusim sa o realizam. In final, ne spunem ca nu suntem inca gata, ca o vom face saptamana viitoare, luna viitoare, anul viitor.
Am putea chiar sa urmam telul cu zel la inceput. Dar, odata ce am facut un efort mic, ne vom spune ca am facut destul si ca este timpul sa o luam mai incet.
De ce se intimpla mereu asa? Raspunsul este destul de evident: pentru ca incercam sa obtinem prea mult, prea repede, ne saturam de noua responsabilitate, pentru ca este dificil sa schimbam obiceiurile vechi si sa incercam ceva nou.
Doar un minut pe zi
In cultura japoneza exista metoda Kaizen, care include ideea „principiului de un minut” pentru imbunatatire personala. Inima acestei metode este ideea ca o persoana ar trebui sa exerseze ceva obisnuit pentru un singur minut, in fiecare zi, in acelasi moment.
„Nu poti face Kaizen doar o data sau de doua ori si sa te astepti la rezultate imediate. Trebuie sa te dedici practicei pentru o perioada indelungata.” – Masaaki Imai
In mod evident, nu ar trebui sa fie nici o problema pentru nimeni – chiar si pentru cea mai lenesa persoana – sa indeplineasca o sarcina data intr-o perioada atat de mica.
In timp ce, de cele mai multe ori, vei gasi o scuza sa nu faci ceva atunci cand te confrunti cu desfasurarea ei timp de 30 de minute sau o ora pe zi, ar trebui sa o poti face fara nici o indoiala pentru doar 60 de secunde.
Urmarirea imbunatatirii continue
Indiferent daca e vorba despre exercitii fizice sau o carte intr-o limba straina, in acest caz sarcina nu va parea ca un lucru neplacut pe care trebuie sa-l faci, ci va fi o activitate care-ti va aduce bucurie si satisfactie.
Daca faci un pas mic la un moment dat, vei trece pe calea perfectiunii de sine si vei obtine rezultate excelente.
Este important sa depasesti lipsa de incredere pe care o ai in abilitatile tale, precum si sa te eliberezi de acele sentimente de vinovatie si neputinta.
Sarbatoreste fiecare pas inainte
Trebuie sa experimentezi un sentiment de victorie si succes pentru a avansa. Cand esti inspirat de astfel de sentimente, vei incepe treptat sa maresti timpul petrecut facandu-ti sarcina pe care ti-ai stabilit-o.
Poate la inceput doar pentru inca cinci minute, dar apoi se va transforma in curand intr-o jumatate de ora si apoi mai mult dupa aceea. In acest fel, principiul unui minut iti va permite sa vezi progresul pe care il faci in fata ochilor.
Schimbare si intelepciune
Kaizen isi are originea in Japonia. Cuvantul in sine contine doua radacini – „kai” (schimbare) si „zen” (intelepciune).
A fost inventat de catre Masaaki Imai, care crede ca aceasta filozofie poate fi aplicata la fel de bine cu succes in lumea afacerilor, asa cum se poate si in viata personala.
La prima vedere, aceasta practica poate parea incerta si ineficienta pentru persoanele care au crescut in cultura occidentala, punand accentul pe ideea ca rezultatele pot fi obtinute numai prin eforturi imense.
Aplicabila pentru toti
Dar programele elaborate, provocatoare de dezvoltare personala care priveaza persoana de cantitati mari de energie pot sfarsi prin a o epuiza, fara sa dea rezultatele scontate.
Kaizen este ceva ce oricine poate incerca in aproape orice parte a vietii lor. In Japonia, de exemplu, se aplica adesea pentru imbunatatirea tehnicilor de management.
Tot ce trebuie sa faci este sa intelegi ce vrei sa obtii si deja ai un punct de plecare.
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More
Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More