Categories: Pilde

Legenda Salciei de Florii. Poate cea mai frumoasa poveste pe care o poti citi

Salcia este nelipsita la sarbatoarea Floriilor. Traditional, salcia este dusa la biserica, este sfintita la biserica, apoi este utilizata in gospodarie. Se pune salcie la ferestrele caselor si la icoane. In nici un caz nu se arunca. Salcia de Florii este marturia vie a legaturii dintre oameni si divinitate.

Una din aceste legende spune ca, atunci cand Maica Domnului, cu sufletul sfasiat, a pornit la drum sa-si vada fiul rastignit, a trebuit sa treaca o apa curgatoare vijelioasa. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur sa o ajute sa treaca apa.

Nici una insa nu s-a indurat la sufletul trist si lacrimile Maicii Domnului, cu exceptia unei salcii. O salcie batrana si incovoiata si-a aplecat crengile deasupra apei si a ajutat-o pe Maica Domnului sa treaca pe malul celalalt. In semn de multumire, aceasta a hotarat ca ramurile de salcie sa fie duse la biserica, in ziua de Florii, an de an. De atunci, crengile de salcie nu lipsesc de la sarbatoarea de Florii.

Ramurile de salcie sunt duse la biserica, unde sunt sfintite. Aceste ramuri de salcie au puteri miraculoase. Oamenii le aseaza la usile, ferestrele si icoanele din casa pentru protectie si alungarea spiritelor rele. Salcia este buna de leac pentru dureri de gat, friguri sau alte boli. De asemenea, exista obiceiul ca atunci cand tuna si fulgera sa se aprinda crengute de salcie pentru a alunga frica.

Salcia este utilizata de apicultorii care inconjura cu ele stupii, iar taranii ingropa matisorii in brazda, pentru a asigura o recolta bogata. Matisorii se pun si la fantani, pentru a asigura prospetimea apei.

Ce semnifica salcia de Florii?

Traditia populara romaneasca atribuie salciei gestul de smerita aplecare in fata Domnului Iisus Hristos, semnifica reinvierea naturii prin inflorirea salciei, a pomilor fructiferi si a florilor, in general. Ramurile de salcie sunt un simbol al fertilitatii si vegetatiei de primavara si amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Iisus in Ierusalim. Salcia invoca sentimentul de tristete si de blanda mangaiere sufleteasca, fiind pusa in stransa legatura cu Fecioara Maria:

“Daca imi cunosti durerea
Si voiesti sa mi-o alini
Sa-mi dai ramurile tale
Si-o cununa fara spini”.

Salcia devine semnul intruchipat al durerii si lacrimile sufletului uman macinat de tristete:
“Atunci salcia miloasa
Nu s-a mai ‘naltat in sus

Si-a ramas usor plecata
Ca sa-l planga pe Iisus”.

De aici vine si numele ei, cunoscut in traditia populara de ,,salcie plangatoare”. La salcie, Maica Domnului gaseste intelegere. Vezi versurile si melodia de la Priceasna “Sub o salcie pletoasa”.

Ce simbolizeaza salcia de Florii?

De numele acestei plante (salcia) se leaga frumusetea sarbatorii de Florii care aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim. Domnul Iisus Hristos a fost intampinat de multime cu flori si ramuri de finic si de maslin, dovedindu-si atasamentul si dragostea fata de El (“Osana, binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului!”)

In Vechiul Testament, ramurile inmugurite sunt simbolul vietii celei noi, a biruintei vietii asupra mortii.

Recent Posts

5 Effective Treatments for Triple-Negative Breast Cancer and Their Common Side Effects

Understanding TNBC Triple-negative breast cancer (TNBC) is an aggressive form of breast cancer, requiring robust treatment approaches. The term "triple-negative"… Read More

3 săptămâni ago

Ce-si doresc, de fapt, barbatii? 10 dorinte secrete pe care nu le dezvaluie partenerelor. Atentie la nr. 10

Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More

8 luni ago

9 Health Side Effects Of Overconsuming Sugar

1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More

11 luni ago

De ce ne „doare”, de fapt, sufletul

Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More

1 an ago

10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: „Traieste fara regrete”

Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More

2 ani ago

Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul

Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More

2 ani ago