Categories: Sfaturi

Neurolog: „Opriți-vă să citiți cărți proaste, să vorbiți cu oamenii inculți și să ascultați muzică rea…”

Neurologul si psiholingvistul rus, Tatiana Cernigovskaia tine prelegeri interesante si utile despre creier, constiinta si inconstient, psihic si inteligenta artificiala.

In acest articol, Tatianei Cernigovskaia a explicat conectarea dintre limbaj si creierul nostru, dar a raspuns si la alte intrebari interesante.

Sa incepem:

De ce creierul are capacitatea sa memoreze absolut totul?

Fiecare dintre noi se naste cu propria retea neuronala, in plus, copiii mici au mai multi neuroni decat adultii, apoi o parte dintre ei dispar – pentru ca sunt inutili. In continuare, pe aceasta retea neuronala este scris textul vietii noastre.

Cand vine timpul ca omul sa se intalneasca cu Creatorul, fiecare isi va prezenta propriul text: ceea ce a mancat, a baut, cu cine a vorbit, ce a facut. Daca omul nu este bolnav de Alzheimer sau Parkinson, atunci creierul stocheaza toate informatiile prin care a trecut, mirosurile, gusturile etc. Daca nu va amintiti acest lucruri, nu inseamna ca ele nu sunt in creier. Exista multe modalitati de a dovedi contrariul, scrie extranews.ro.

Prin urmare, spun in mod constant: „Opriti-va sa cititi carti proaste, sa vorbiti cu oamenii inculti si sa ascultati muzica rea – aceste lucruri va surmeneaza creierul”.

De ce este atat de important limbajul pentru om?

In fiecare nanosecunda primim o cantitate enorma de informatie cu ajutorul vederii, auzului, gustului, mirosului, pipaitului etc. Limbajul este unul dintre instrumentele care coordoneaza tot acest haos si stocheaza informatiile in cutii separate.

El este cel care organizeaza clase si concepte. Cel mai mare lingvist din lume, Noam Chomsky, este sigur ca limbajul a fost creata nu pentru comunicare, ci pentru gandire, iar comunicarea este un produs secundar a informatiei primite.

Noi ne nastem sau devenim personalitati?

Daca un copil s-a nascut sanatos, acest lucru nu ii ofera totul in viata. Pentru a se dezvolta ca personalitate, ar fi bine ca acesta sa faca parte din viata sociala inaintea varstei de 3 ani, dar nu mai tarziu de 6 ani. Exista doi factori importanti: genele si experienta care vor da sau nu vor da nastere unor abilitati innascute. Poti fi nascut un Mozart, dar sa nu devii niciodata.

Mecanismul genetic este acelasi pentru toti oamenii?

Acum, exista aproximativ 6 mii de limbi pe Pamant, ele sunt foarte diferite una de cealalta, dar sunt unite printr-un mecanism genetic comun, care permit oricarui copil sanatos sa invete limba materna. Creierul copilului face un efort extraordinar sa descifreze cel mai complex cod – cel al limbajului.

Creierul scrie un manual pentru el insusi – psihologii si psihiatrii ar da orice ca sa descifreze acest mecanism. Eforturile stiintelor cognitive in prezent vizeaza intelegerea modului in care functioneaza mecanismul genetic, deoarece totul depinde de el. Daca vreodata vom castiga acest joc cu creierul, vom obtine totul imediat – desi nu cred ca este posibil.

Exista o gena a memoriei?

Omul are un numar mare de gene care lucreaza asupra creierului, acesta este rezultatul intregii evolutii. Exista numeroase carti si speculatii despre gena memoriei, despre gena care raspunde de ganduri, dar de fapt oricine are cel putin o educatie elementara intelege ca astfel de lucruri complexe nu pot fi asociate cu o singura gena.

Sunt periculoase pentru creier sarcinile complicate?

La un seminar, am urmarit ce se intampla in creier in timpul unei sarcini complicate, cand ai de indeplinit ceva in ritm alert. Atunci am descoperit ca acesta trece printr-o stare teribila cand e vorba de mult de lucru contracronometru, dar pe de alta parte stresul moderat este util pentru creier.

Celule nervoase se restabilesc?

Unii inca mai repeta ca celulele nervoase nu se regenereaza, dar acest lucru nu este adevarat. Totul depinde de faptul daca fortati creierul sa lucreze. Acesta ar trebui sa fie expus constant la munca intelectuala. Daca nu faceti exercitii – muschii se atrofiaza, la fel se intampla si cu creierul.

Daca cititi, studiati, pictati, memorati – veti avea o predispunere minima la Alzheimer. Oamenii des ma intreaba: „Cafeaua afecteaza creierul?” – Desigur – cafeaua, ceaiul verde, alcoolul afecteaza creierul mai mult ca stresul sau emotiile negative.

Recent Posts

Ce-si doresc, de fapt, barbatii? 10 dorinte secrete pe care nu le dezvaluie partenerelor. Atentie la nr. 10

Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More

7 luni ago

9 Health Side Effects Of Overconsuming Sugar

1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More

10 luni ago

De ce ne „doare”, de fapt, sufletul

Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More

1 an ago

10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: „Traieste fara regrete”

Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More

2 ani ago

Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul

Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More

2 ani ago

Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta

Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More

2 ani ago