Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Opt lectii de la Buddha, pentru o viata fericita si armonioasa

Fericirea , conform budismului, este accesibila tuturor fiintelor

1. Gandurile sunt materiale.

Constiinta noastra este totul. Devii ceea ce gandesti. Daca o persoana vorbeste sau actioneaza cu ganduri rele, ea este bantuita de durere.

Daca o persoana vorbeste sau actioneaza cu intentii pure, ea este urmata de fericire, care, ca o umbra, nu o va parasi niciodata.

Pentru a trai corect, trebuie sa-ti umpli creierul cu ganduri bune. Gandirea corecta iti da orice doresti; gandirea gresita este un rau care te va distruge in cele din urma. Orice abatere provine din ratiune. Daca mintea se schimba, va mai exista abatere?

2. Sa incepi de la lucruri mici este normal.

Cana se umple treptat, picatura cu picatura. Fiecare maestru a fost odata un amator. Noi toti incepem mici, nu neglija ceea ce e mic.

Daca esti concentrat si rabdator, vei reusi! Nimeni nu poate reusi intr-o singura noapte: succesul vine la cei care sunt gata sa inceapa de jos si sa munceasca din greu pana cand vasul este plin.

3. Iarta.

Sa tii in frau mania in sine este acelasi lucru cu a lua un carbune fierbinte cu intentia de a-l arunca in altcineva: doar tu te vei arde.

Cand te eliberezi de cei pe care nu ii poti ierta, te eliberezi din acest cerc negativ. Nu vei putea suprima pe nimeni, nu te suprima nici pe tine. Invata sa ierti. Invata sa ierti mai repede.

4. Actiunile tale conteaza.

Pentru a creste, trebuie sa actionezi; pentru a creste rapid, trebuie sa actionezi in fiecare zi. Faima este pentru toata lumea, dar numai aceia care actioneaza in mod constant o vor putea cunoaste.

Proverbul spune: „Dumnezeu da fiecarei pasari un vierme, dar nu il arunca in cuib.” Buddha a spus: „Nu cred in destinul care loveste oamenii atunci cand actioneaza, dar cred in destinul care ii loveste daca sunt inactivi.”

5. Incearca sa intelegi.

Am incetat sa luptam pentru adevar, am inceput sa luptam doar pentru noi insine. Incearca mai intai sa intelegi pe ceilalti, si numai atunci te vei intelege pe tine. Trebuie sa aplici toata puterea ta pentru a intelege punctul de vedere al celeilalte persoane.

Asculta-i pe altii, intelege punctul lor de vedere si vei gasi pace. Concentreaza-te mai mult pe a fi fericit decat pe a avea dreptate.

6. Invinge-te.

Este mai bine sa te invingi decat sa castigi mii de batalii. Atunci victoria este a ta. Nici ingerii, nici demonii, nici raiul, nici iadul nu o pot lua de la tine. Pentru a te invinge, trebuie sa iti infrangi mintea. Trebuie sa iti controlezi gandurile.

Nu ar trebui sa fie violente ca valurile marii. S-ar putea sa crezi: „Nu-mi pot controla gandurile. Gandul vine cand ii place.” La asta iti raspund: nu poti opri pasarea sa zboare deasupra ta, dar cu siguranta o poti impiedica sa isi faca un cuib pe capul tau.

7. Traieste in armonie.

Armonia vine din interior. Nu o cauta afara. Nu privi afara pentru ceea ce poate fi doar in inima ta. Adesea putem cauta in exterior, doar pentru a ne distrage atentia de la realitatea adevarata.

Adevarul este ca armonia poate fi gasita numai in tine. Armonia nu este un loc de munca nou, nu o masina noua sau o casatorie noua; armonie este pace in suflet, si incepe cu tine.

8. Fii recunoscator.

Aseaza-te si multumeste pentru faptul ca ai studiat foarte mult, chiar daca nu ai petrecut foarte mult; pentru faptul ca esti sanatos, chiar daca ti se pare ca ai cam pierdut timpul; pentru ca esti inca in viata, chiar si atunci cand esti bolnav.

Intotdeauna exista ceva pentru care sa multumesti. Nu fi atat de pesimist ca pentru un minut, chiar si in timpul unei dispute, nu esti in stare sa realizezi cel putin zece lucruri pentru care ar trebui sa fii recunoscator. Nu toata lumea a putut sa se trezeasca in aceasta dimineata.

O inima recunoscatoare te va face fericit!