Categories: Sfaturi

Până ajunge să-și demonstreze calitățile și „frumusețea interioară“, o femeie va fi judecată întotdeauna după aspectul exterior

„A fi femeie era sinonim în trecut cu tot ce e sensibil, gingaș, frumos, pur, delicat. Pentru femei s-au scris versuri, s-a compus muzică, s-au pornit războaie și s-au înălțat castele.

Au fost puse pe un piedestal și au fost admirate, curtate, cucerite, „împodobite“, răsfățate, protejate, iubite. Ce ne-a adus emanciparea?

Dreptul la vot, munca cot la cot cu bărbații (pe lângă îndatoririle casnice, care se pare că au rămas tot ale femeilor), dreptul de a purta pantaloni, într-un cuvânt masculinizarea. Și dacă tot am vrut drepturi egale, atunci a trebuit să fim de două ori mai puternice decât ei, bărbații, pentru a demonstra că nu suntem „sexul slab“.

Nu că ar recunoaște-o vreodată! În ciuda constituției noastre fragile ni s-au pus pe umeri poveri și exigențe de înalt nivel: pe lângă statutul de mamă, soție și bună gospodină trebuie să fim frumoase, slabe, zâmbitoare și bine dispuse, iubite perfecte, bucătărese desăvârșite, salariate model – dacă se poate cât mai bine plătite, să contribuim și noi cu ceva la bugetul familiei – și, nu în ultimul rând, bune șoferițe!

Toate acestea în condițiile în care mama natură a avut și ea grijă să înăsprească „condițiile de concurs“ pentru că, ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că nu ne naștem egali! Adică:

• avem de două ori mai multe celule adipoase decât bărbații, situate cu predilecție pe șolduri, fese și coapse, zone care sunt puțin sensibile la restricțiile alimentare (cură de slăbire)

• hormonii feminini (estrogen și progesteron) au un nivel variabil, atât pe parcursul unei luni (ciclu menstrual), cât și de-a lungul vieții (sarcină, alăptare, menopauză), variații care duc la modificări de poftă, apetit, metabolism, stare de dispoziție

• suntem predispuse la anemie (pierderile de fier prin menstruație) și la osteoporoză (pierderi de calciu după menopauză)

• ne maturizăm mai repede (intelectual), dar îmbătrânim mai devreme (fizic); însă consolați-vă, suntem mai longevive (trăim mai mult)

• avem o incidență mai mică pentru boli precum diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare (hipertensiune, infarct miocardic, accident vascular), cancer digestiv, hepatic sau pulmonar; însă avem exclusivitate pentru cancerul de sân și cel de col uterin.

Până ajunge să-și demonstreze calitățile și „frumusețea interioară“, o femeie va fi judecată întotdeauna după aspectul exterior: greutate, forme, modul în care este îmbrăcată, aspectul părului,

TOTUL contează. Chiar dacă la unele specii de păsări și animale femela alege iar masculul trebuie să-și etaleze calitățile fizice (vezi leul, păunul), noi trăim într-o societate în care bărbații nu numai că dețin puterea financiară, dar au și dreptul de a decide cine este „norocoasa“.

Toate aceste exigențe de ordin fizic, psihologic și social își pun amprenta asupra imaginii noastre, a încrederii în propria persoană și au ca rezultat final o luptă perpetuă, reală sau nu, cu kilogramele.

Noțiuni precum cure de slăbire, diete, alimentație sănătoasă și echilibrată, detoxifiere, antioxidanți ne vor trezi întotdeauna curiozitatea din simpla dorință de „mai bine“. Acel „mai bine“ care ne face de multe ori să uităm să ne bucurăm de „binele“ pe care îl avem. Dar asta e o altă discuție…”

Material extras din cartea “Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic

Recent Posts

Ce-si doresc, de fapt, barbatii? 10 dorinte secrete pe care nu le dezvaluie partenerelor. Atentie la nr. 10

Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More

7 luni ago

9 Health Side Effects Of Overconsuming Sugar

1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More

10 luni ago

De ce ne „doare”, de fapt, sufletul

Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More

1 an ago

10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: „Traieste fara regrete”

Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More

2 ani ago

Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul

Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More

2 ani ago

Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta

Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More

2 ani ago