Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Parabola budista- Arta rabdarii care aduce pace sufleteasca

Avem un obicei prost – daca vrem ceva, vrem sa-l obtinem imediat si cu orice pret. Mai degraba ne-am razgandi decat sa avem rabdare. Renuntam la ceea ce am planificat in loc sa lucram cu rabdare si perseverenta pentru realizarea lucrurilor. De aceea, merita citita aceasta parabola budista, care invata importanta rabdarii in viata noastra.

Grijile si preocuparile noastre sunt cumva prezente in tot ceea ce facem. Uneori, chiar pare ca suntem dependenti de anxietate,este ca un fel de drog. Ne place sa ne gandim ca suntem neimpliniti, sa facem ipoteze si, de asemenea, sa ratacim prin labirinturile si cercurile vicioase ale credintelor noastre.

Dar, mai des, ignoram ceea ce este poate cel mai important… Pilda pe care o gasiti mai jos s-ar putea sa ne ajute.

Istorie budista

Intr-o zi, Buddha si discipolii sai au decis sa plece intr-o calatorie, timp in care calea lor a traversat multe orase diferite. Intr-o zi frumoasa au vazut un lac albastru frumos in departare. Au decis sa ramana acolo pentru a se odihni si pentru ca erau foarte insetati. Cand calatorii au ajuns la destinatie si s-au asezat confortabil sub umbra copacilor, Buddha i-a spus discipolului sau cel mai tanar si mai nerabdator: „Mi-e sete. Poti sa-mi aduci niste apa din lac? ”

Ucenicul s-a dus la lac, dar cand s-a apropiat de el, a vazut ca o caruta trasa de boi care traversa lacul. Cu fiecare pas pe care l-au facut, apa limpede a lacului devenea din ce in ce mai tulbure. Vazand acest lucru, elevul s-a gandit: „Nu, nu pot aduce o astfel de apa murdara profesorului”. S-a intors si i-a spus lui Buddha: „Apa din lac este foarte tulbure – nu cred ca ar trebui sa o bem”.

A trecut putin timp, iar Buddha a cerut din nou discipolului sau sa mearga la lac si sa aduca apa. Ucenicul s-a supus ascultator, dar apa din lac a ramas murdara. Cand s-a intors, el i-a spus lui Buddha: „Nu putem bea aceasta apa. Daca nu vrem sa murim de sete, trebuie sa mergem in cel mai apropiat oras si sa cerem acolo apa “.

Buddha nu i-a raspuns discipolului. S-a asezat doar sub copaci si a zambit misterios. Si, cand a mai trecut un pic de timp, ia cerut din nou discipolului sa mearga la lac si sa aduca apa. Ucenicul nu a vrut sa se certe cu marele invatator si a treia oara s-a dus la lac. Insa, inauntru, el era literalmente stapanit de indignare. Nu a inteles de ce Buddha il conducea inainte si inapoi – chiar nu intelege ca apa este noroasa si nu poate fi bauta?

Dar cand s-a apropiat de lac, a fost surprins sa vada ca apa din lac era la fel de limpede ca sticla. A adunat niste apa intr-un vas si a adus-o in Buddha. S-a uitat la apa si l-a intrebat pe student: “Stii ce ai facut pentru a curata apa?” Elevul nu a inteles intrebarea si a clipit in confuzie. Nu a incercat in niciun fel sa purifice apa – pentru el a fost mai mult decat evident.

Buddha a explicat: „Tocmai ai asteptat fara sa atingi apa. De-a lungul timpului, noroiul ridicat de pe fund s-a asezat din nou, iar apa s-a curatat. Mintea ta este ca apa asta! Cand esti suparat, trebuie doar sa fii lasat singur. Da-i ceva timp. Nu fiti nerabdatori – dimpotriva, fiti foarte rabdatori. Si in timp, el insusi va restabili echilibrul. Nu trebuie sa depuneti eforturi suplimentare pentru a va calma. ”

Arta rabdarii de a calma mintea

Pacientul care asteapta sa lase lucrurile sa isi urmeze cursul este cel mai bun sedativ pentru mintea ta agitata. Buddhistii au chiar un nume separat pentru starea sufleteasca, cand sare cu entuziasm de la un gand la altul, pana cand stapanul sau este complet confuz si obosit. Ei numesc aceasta stare „mintea maimutei”.

Daca sunteti inaintati de nerabdare, furie, stres sau iritatie, nu urmati aceste sentimente pentru ca puteti lua decizii pripite pe care le veti regreta mai tarziu. In schimb, opriti-va o clipa si inspirati adanc. Distrage-te emotional de ceea ce se intampla in lumea exterioara si priveste-ti in suflet. Doar atunci veti putea obtine adevarata liniste sufleteasca – la fel ca discipolul castigat in finala parabolei budiste pe care tocmai ati citit-o.

Uneori nu trebuie sa va grabiti pentru a avea succes. Cu alte cuvinte, trebuie sa incetati sa agitati apele mintii si sa asteptati cat este necesar. De ce? Pentru ca atunci cand va linistiti mintea, veti gasi in sfarsit linistea sufleteasca, va veti da seama ca emotiile voastre au intrat in armonie cu gandurile voastre, iar datorita acestui fapt incepeti sa priviti viata intr-un mod complet nou.