Din pacate multi considera aceste reguli ca fiind ceva sacaitor, catalogandu-le ca fiind caracteristice doar celor din elita, adica departe de realitate.
Dar acesti oameni uita ca vulgaritatea si un comportament inadecvat poate sa primeasca un raspuns asemanator.
De fapt, regulile de eticheta sunt foarte simple. Acestea reprezinta cultura vorbirii, politetea, un aspect fizic placut si capacitatea de a-ti stapani emotiile. Toate acestea sunt caracteristice pentru barbati si femei.
Va prezentam un set de reguli actuale vietii cotidiene pe care trebuie sa le cunoasca fiecare persoana care se respecta pe sine si pe cei din jurul tau.
In restaurant:
Barbatii deschid usa, lasand doamnele sa intre primele. Apoi le ajuta sa-si scoata haina. In cazul in care masa a fost rezervata, barbatul trebuie sa afle unde este masa si sa-si conduca partenera spre ea.
Este ofensator sa razi exagerat de tare, sa vorbesti tare sau sa te holbezi la alte persoane care iau masa.
Regula de aur este ca persoana care face invitatia sa fie si cea care achita. Cu toate acestea, in cadrul reuniunilor, daca masa nu a fost rezervata, fiecare trebuie sa plateasca pentru el, iar chelnerul trebuie anuntat din timp sa faca conturi separate.
Daca invitatul tau vrea sa plateasca consumatia pentru tine, nu trebuie sa faci mare tam-tam sau sa incerci sa il convingi sa nu o faca. Este mult mai politicos sa ii lasi sa te ospateze.
La masa:
Nu fiecare dintre noi se poate lauda cu cunostinte excelente din eticheta in timpul mesei. In restaurant vei primi doar tacamurile pentru felurile de mancare comandate. Ai venit aici pentru a te simti bine, nu pentru a lua parte la un concurs.
Daca incepi sa te simti pierdut, poti cere sfaturi de la chelner. Nu este nevoie sa te simti rusinat: nimeni nu va rade de tine.
Ia telefonul de pe masa! Pentru observatorul detasat arata destul de amuzant atunci cand un alt antreprenor incepe sa ia decizii legate de afaceri in timpul mesei.
Este un lucru pur si simplu, nepoliticos. Oamenii au platit pentru a avea o seara placuta, ci nu pentru a avea sansa de a afla modul in care se desfasoara afacerile tale.
Incearca intotdeauna sa fii la timp pentru orice intalnire. Este acceptabil sa intarzii pana la 15 minute. Daca ai nevoie de mai mult timp este necesar sa suni prealabil pentru a oferi o explicatie. Daca stii dinainte ca ai putea intarzia, nu lasa apelul pentru ultimul moment.
Conversatiile:
Oamenii bine educati vorbesc rar in societate despre chestiile lor personale, profesionale, relatiile la locul de munca, copii, sentimente, griji, obiceiuri sau gusturi.
Oamenii politicosi vorbesc putin despre oamenii apropiati. Cu alte cuvinte, ei nu barfesc.
Ascultarea este la fel de importanta ca si vorbitul. Nu inseamna doar pastrarea tacerii. Priveste cu interes persoana care vorbeste si reactioneaza la anumite intervale de timp. Acest lucru demonstreaza ca esti atent la ceea ce spune.
Oamenii manierati rareori intrerup interlocutorul, chiar si atunci cand au auzit o gluma de o suta de ori.
Vizitele:
Am spus deja ca nu trebuie sa intarzii. Cu toate acestea, la ocazii speciale, venirea timpurie poate fi chiar mai rea. Poti prinde gazdele aranjand mesele sau inca gatind.
Ia-ti copii cu tine doar daca au fost inclusi in invitatie. Parintii iubitori ar trebui sa se abtina de la distractiile sociale impreuna cu copiii lor, deoarece nu toata lumea va aprecia acest lucru. Este un lucru permis sa iti iei copiii atunci cand vizitezi rudele sau prietenii apropiati. Asigura-te ca ii anunti din timp.
A da mana:
De regula, ambele parti dau mana dupa semnarea unui acord de afaceri.
Cand intalnesti persoane straine, poti da mana doar in momentul in care esti prezentat.
Cand esti la interviu pentru un job este acceptabil sa dai mana cu viitorul sef.
Este firesc sa dai mana atunci cand primesti un premiu.
Usile:
De obicei, atunci cand o usa este deschisa pentru tine, cel mai bine este sa intri primul. Vizitele trebuie sa intre mereu primele, cu exceptia cazului daca sunt barbati, atunci trec primele femeile.
Daca este vreo persoana pe care o respecti in mod deosebit la birou sau acasa, iar in incaperea in care sunteti exista mai multe usi, trebuie sa deschizi prima usa, sa o lasi sa intre, apoi sa treci inaintea ei si sa deschizi si cealalta usa si asa mai departe. Daca vrei sa intri intr-o incapere, trece mai intai cel care iese. Astfel sunt evitate blocajele.
La usile duble batante, femeia ia manerul usii din dreapta si o trage spre ea. Barbatul din spatele ei, apuca manerul si tine usa deschisa pana ce femeia intra in incapere.
Usa din stanga trebuie evitata, pentru ca este folosita de oamenii care vin din cealalta directie.
Scari, scari rulante si lifturi:
Este justificat ca barbatul sa mearga primul in cazul in care scarile sunt neiluminate, abrupte sau avariate. In caz contrar, femeia trebuie lasata prima.
In lift, barbatul care sta in apropierea panoului cu butoane trebuie sa ii intrebe pe ceilalti la ce etaj coboara pentru a apasa cifrele corespunzatoare. Femeile sunt intrebate primele. La fel sunt primele care ies din ascensor, regula incalcata doar atunci cand ascensorul este supra-aglomerat.
Transportul public:
Femeile in varsta si femeile cu copii nu trebuie lasate sa stea in picioare.
Un barbat educat se aseaza doar atunci cand nici o femeie nu sta in picioare langa el. Totusi trebuie sa cedeze locul atunci cand doamnele urca in transport.
Femeile nu trebuie sa ofere locul barbatilor, chiar daca sunt mai in varsta decat ele. O femeie tanara poate ceda locul unui barbat, doar daca este o ruda.
Daca o femeie este insotita de un barbat, el trebuie sa se apropie de iesire primul, pentru a-i face loc femeii. Tot barbatul este cel care coboara primul pentru a ajuta femeia sa coboare.
Understanding TNBC Triple-negative breast cancer (TNBC) is an aggressive form of breast cancer, requiring robust treatment approaches. The term "triple-negative"… Read More
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More