Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Reţeta originală de Tiramisu

Tiramisu este cel mai popular desert italian, reţeta fiind reprodusă şi nuanţată de bucătari din toate colţurile lumii.

Totuşi, varianta originală nu are rival, potrivit unui chef italian, care explică cum se poate face, într-o manieră atât de simplă încât şi copiii pot încerca să gătească, cel mai gustos tiramisu.

Tiramisu, cel mai popular „dolce” italian, a fost reinterpretat în fel şi chip în bucătăriile din toată lumea. Cu toate acestea, reţeta originală, făcută după regulile italienilor, este greu de egalat.

Giuliana Lomazzi, chef, jurnalist culinar şi autoare de cărţi de bucate, dezvăluie însă care sunt secretele unui desert tiramisu desăvârşit, pe care îl pot face chiar şi cei mici, mai ales că nu are nevoie de coacere.

„Înainte de a începe să-l preparaţi, este foarte important să însiropaţi baza moderat, altfel tiramisul va fi prea moale şi mai puţin savuros.

În acelaşi timp, trebuie să aveţi grijă ca toată baza să fie însiropată în întregime şi să nu mai existe niciun pişcot uscat”, sfătuieşte expertul culinar.

Ingrediente Tiramisu (6–8 porţii)

Pentru bază

– 250 g pişcoturi

Pentru cremă

– 4 ouă proaspete

– 80 g (1/3 cană) zahăr

– 500 g cremă de mascarpone

– 5 linguri vin Marsala (opţional)

Pentru sirop

– 5 ceşti de cafea espresso

Pentru garnitură

– cacao pudră neîndulcită

– 3 linguri de ciocolată dulce-amăruie dată pe răzătoare (opţional)

Mod de preparare Tiramisu:

Pentru a prepara crema, separaţi ouăle şi puneţi gălbenuşurile într-un bol. Adăugaţi zahărul şi bateţi cu telul până când se omogenizează şi devin spumante.

Adăugaţi crema de mascarpone şi amestecaţi încet. Bateţi albuşurile până când amestecul devine mai tare şi apoi amestecaţi-l cu celălalt amestec (de mascarpone), puţin câte puţin. Adăugaţi vinul Marsala, dacă doriţi, după care plasaţi bolul în frigider.

Aşezaţi un strat de pişcoturi într-o tavă dreptunghiulară. Cu ajutorul unei linguriţe, stropiţi-le cu cafea. Acoperiţi-le apoi cu 2/5 din amestecul de mascarpone. Pregătiţi încă un strat de pişcoturi şi mascarpone în acelaşi mod.

Restul de 1/5 din amestecul de mascarpone îl veţi întinde peste prăjitura tiramisu cu ajutorul unei pungi de plastic tăiată la un colţ prin stoarcere.

La final, prăjitura trebuie acoperită şi ţinută în frigider timp de câteva ore. Chiar înainte de a fi servit, adăugaţi pudra de cacao şi ciocolata peste desert, într-un strat uniform.