In cantitatile potrivite, frica si anxietatea sunt necesare pentru supravietuire, dar in exces ele devin unele dintre numeroasele emotii toxice care iti pot afecta bunastarea.
Exista un termen care este suprautilizat in domeniul psihologiei si dezvoltarii personale. Vorbim despre „toxicitate” si despre ideea ca oamenii si comportamentele pot fi toxice. Uneori, ideile se traduc bine in terminologia culturii pop. Cu toate acestea, trebuie sa le luam in context.
„Nu exista oameni „toxici”. Exista oameni care nu stiu cum sa construiasca relatii respectuoase, sanatoase, bune.”
De asemenea, atunci cand vorbim despre emotii toxice, ne referim la emotiile care dor. Impiedica bunastarea noastra si pun obstacole intre noi si fericirea. Apoi ne impiedica sa obtinem o sanatate psihologica puternica.
Prin urmare, cuvantul „toxic” nu are nici o baza stiintifica. Cu toate acestea, acesta reprezinta o ilustrare utila a ceea ce incercam sa explicam. Este un comportament disfunctional care provoaca durere, nefericire si lipsa de sanatate.
Astazi, am vrea sa vorbim despre asta. Vom analiza sentimentele de baza care iti afecteaza echilibrul personal si capacitatea ta de a avea o viata fericita si sanatoasa.
1. Rusinea
Se spune ca in timp simti mai putina rusine. Cu toate acestea, de fapt, se agraveaza pana ajunge mai departe decat ai crezut vreodata posibil. Poate invada aproape fiecare zona a vietii tale.
Exista multe tipuri de rusine: rusinea de a fi tu insuti, de a purta anumite tipuri de imbracaminte, de a spune ceva cuiva, de a pune o intrebare, de a avea incredere in cineva, de a fi vulnerabil.
Este adevarat ca exista reguli si limite in interactiunea sociala si comportamentul de zi cu zi. Acestea sunt limitele pe care nu le traversezi din motive morale, politete sau altele asemenea.
Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de dezvoltarea personala, rusinea iti limiteaza adesea identitatea si integritatea.
Rusinea este legata de frica si insecuritate. Prin urmare, este o idee buna sa descoperi ceea ce nu accepti despre tine sau ce te face sa te simti incomod, pentru a putea lucra la asta.
2. Anxietatea, una dintre cele mai periculoase emotii toxice
Anxietatea este toxica atunci cand te copleseste si traverseaza linia a ceea ce este sanatos.
– Cand simti un fel de amenintare constanta, stresul care nu dispare sau anxietatea care te roade incontinuu, acolo se pune in joc toxicitatea. Cu alte cuvinte, devine o emotie negativa care invadeaza totul.
– Anxietatea constanta nu te impinge sa fii mai bun. In realitate, ceea ce face este sa te descurajeze. Te face sa te simti obosit, coplesit si incapabil sa te concentrezi.
3. Agonie
Agonia este un rau imens. La urma urmei, este facuta din atatea lucruri negative: frica, sentiment de pericol, negativitate, incertitudine, frustrare, durere.
Nimeni nu poate trai in neliniste pentru totdeauna. Este practic moartea in viata, inchizand posibilitatea de a fi liber, fericit si implinit ca persoana.
4. Nemultumirea constanta
Uneori, nemultumirea poate fi un motor puternic care ne impinge sa ne schimbam, sa ne miscam, sa imbunatatim.
– Cu toate acestea, atunci cand nemultumirea este cronica si nu actioneaza ca acel motor, este o boala care preia totul.
– In cele din urma, pierzi tot entuziasmul, energia si motivatia. Nu mai zambesti.
Ai grija daca nemultumirea ta este cronica, pentru ca probabil te confrunti cu o forma de depresie.
5. Invidia
Invidia nu este dreapta sau sanatoasa. In plus, faptul ca o simti tot timpul va face ca respectul tau sa scada.
– Invidia te conduce pe calea suferintei. Sa vrei ceva care nu este al tau sau pe care nu il poti obtine este daunator si nu este bun pentru sanatatea ta psihologica.
– Cand nu poti sa fii fericit pentru succesul sau respectul celorlalti si sa sarbatoresti ceea ce sunt sau au spune multe despre tine.
– Trebuie sa inveti sa te sarbatoresti, sa te iubesti si, de asemenea, sa fii fericit pentru ceilalti.
6. Frica constanta
Daca am cauta o definitie simpla a nefericirii, ar fi aceasta: absenta fricii.
„Cu toate acestea, stim ca frica are un scop: este necesara pentru supravietuire si te avertizeaza asupra pericolului.”
Dar atunci cand totul te sperie? Cand simti ca totul va merge prost si ca vei fi atacat, criticat, abandonat? In acest caz, distrugi abilitatea ta de a fi fericit.
7. Frustrarea
Frustrarea sanatoasa te motiveaza sa te schimbi si sa te depasesti.
Cu toate acestea, frustrarea toxica te va face sa ramai pe tarmul temerilor, viselor pierdute si abandonate.
– Nu uita ca frustrarea se alimenteaza cu esecul si dezamagirea, un vis neimplinit, un obiectiv care nu a fost atins.
– Astfel, inainte de a te transforma intr-o persoana amara, pregateste-te sa inveti din greselile si esecurile tale. In acest fel, poti sa te deplasezi inainte, sa aplici ceea ce ai invatat, sa preiei controlul si sa te pregatesti din nou pentru succes.
In concluzie, toate aceste emotii sunt foarte familiare. Cu toate acestea, ele pot fi de fapt pozitive, atata timp cat le pastrezi sub control.
Cand preiau controlul asupra vietii tale si gasesc un loc in mintea ta si le lasi, ele devin toxice.
Alte Articole
Rugaciunea pentru sot. Este cea mai puternica rugaciune a unei femei iubitoare!
25 de reguli ale destinului. Respecta-le cu strictete si vei fi un om implinit si fericit!
Fa din casa ta un loc de forta, nu de slabiciune. Ai nevoie doar de apa si sare