Cum sa gasesti armonie si liniste in viata? Este mai bine sa pui aceasta intrebare calugarilor budisti. Au un secret.
De secole, ei au cautat o cale de a evita suferinta si de a trai in prezent. Hai sa aflam cele 7 principii budiste principale care ne pot ajuta pe noi, neinitiatii, sa devenim mai fericiti.
1. Indeparteaza excesul
„De fapt, viata este simpla, dar noi o complicam in mod constant”, a spus Confucius. Stiai ca Buddha s-a nascut un print?
El putea sa-si traiasca toata viata intr-un palat magnific, nu trebuia sa munceasca din greu sau sa moara in saracie.
Dar el a refuzat o astfel de viata, deoarece si-a dat seama ca totul in lume este schimbator si de scurta durata. O persoana are nevoie de un minim de lucruri in viata – totul incape intr-un rucsac normal.
2. Arata compasiune pentru ceilalti
„Daca doresti ca ceilalti sa fie fericiti, arata compasiune. Daca vrei sa fii fericit, fii plin de compasiune”, invata Dalai Lama.
Pentru budisti, compasiunea este un element vital al caii spirituale. Calugarii practica meditatia nu numai pentru propria lor iluminare, ci in beneficiul tuturor fiintelor.
Vei putea sa scapi de ganduri despre problemele si esecurile proprii numai daca acorzi atentie suferintei celorlalti si iti dai seama ca nu numai tu in aceasta lume esti rau, singur si insuportabil. Natura noastra este compasiune si bunatate.
3. Mediteaza mai mult
„Viata este un mister – secretul frumusetii, fericirii si divinitatii. Meditatia este arta dezvaluirii acestui mister”, spune Amit Ray.
Multi calugari fac meditatie de la 3 la 6 ore pe zi – practica acest exercitiu atat dimineata, cat si seara.
Meditatia inseamna sa-ti dedici cateva minute, uitand de probleme si ingrijorari, in interiorul tau. La inceput va fi cu adevarat dificil – ca in orice alta activitate. Ia cel putin 15 minute pe zi pentru meditatie – la culcare sau dimineata devreme.
4. Cauta intelepciune
Unde? La persoanele care apartin generatiei mai in varsta. In societatea noastra, este obisnuit sa le subestimam, tratam adesea persoanele in varsta cu dispret si cu scepticism.
„Chiar intr-o societate de doua persoane, voi avea cu siguranta ce sa invat de la celalalt. Voi incerca sa imit meritele lui si voi invata din lipsurile lui”, a spus Confucius.
Intoarce-te – exista o multime de oameni de la care ai ceva de invatat. Majoritatea cunostintelor si lectiilor de viata sunt disponibile pentru tine de la persoanele mai in varsta.
5. Asculta cu grija si atentie. Nu judeca fara sa auzi
„Cand vorbesti, repeti doar ce stii, dar cand asculti, poti invata ceva nou”, ne spune Dalai Lama. Preferam sa nu constatam propriile neajunsuri si sa acordam atentie numai greselilor altora.
Scopul calugarilor budisti este de a-i ajuta pe altii si pe ei insisi sa depaseasca suferinta. Condamnarea si critica nu vor ajuta in aceasta chestiune.
A asculta inseamna sa incerci sa intelegi interlocutorul, motivele si gandurile lui, dar nu sa-l judeci sau sa-l evaluezi. Aceasta abordare face ca comunicarea sa fie mai productiva si mai constructiva.
6. Aminteste-ti: lumea noastra se schimba
Accepta acest lucru, incearca sa te conformezi. Aceasta este legea fundamentala a universului. De obicei, ne straduim sa controlam situatia, sa ne obisnuim cu circumstantele in care traim – aspectul, mediul, munca, sotul.
Schimbarile in viata, in special cele bruste, ne fac sa suferim si sa ne ingrijoram. „Ne imaginam ca orice schimbare brusca este ceva dincolo de normal, dincolo de ordinea obisnuita a lucrurilor.
Nu vrem sa recunoastem ca schimbarile bruste, abrupte si imprevizibile sunt, de fapt, inglobate in structura existentei”, scrie Michael Crichton.
De fapt, tot ce avem este doar momentul prezent. Iar aceasta cunoastere nu trebuie sa fie insotita de frica sau negata.
Fiecare dintre noi ar trebui sa ne concentram asupra prezentului, nu asupra gandurilor din trecut sau din viitor. A-ti face griji in privinta asta este inutil.
7. Traieste prezentul
„Traieste in prezent. Uita de trecut, aduce durere, nu te gandi la viitor, aduce neliniste, traieste in prezent, pentru ca acesta este singurul mod de a fi fericit”, a spus Al Quotion.
Este mai greu de spus decat de facut, dar merita efortul. Practica compasiunea si constiinta de sine. Concentreaza-te pe ceea ce faci acum, in fiecare miscare.
Nu permite ganduri deranjante si suspecte. Renunta la ideea de a controla totul pentru o vreme. Doar renunta in fata momentului prezent.
Fericirea ta depinde de tine. Nimeni nu ti-o poate da. Urmeaza aceste sfaturi si vei gasi pace si armonie.
Barron Trump can now once again be referred to as the son of the President of the United States. His… Read More
Understanding TNBC Triple-negative breast cancer (TNBC) is an aggressive form of breast cancer, requiring robust treatment approaches. The term "triple-negative"… Read More
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More