Categories: Psihologie

10 greseli majore ale parintilor moderni. Bunicii tai nu le-au facut

Uneori are sens sa inveti de la batranii tai. Regula mea preferata este: „Pregateste-ti copilul pentru drum, nu drumul pentru copil”.

Iata 10 greseli comune ale parintilor moderni:

1. Ne inchinam copiilor.

Majoritatea dintre noi incercam sa fim parinti perfecti. Copiii nostri traiesc in conditii mult mai bune decat noi la varsta lor. Satisfacem toate capriciile copilului nostru: vrea o jucarie noua – te rog; baton de ciocolata – ia-l!

Cu toate acestea, copiii incep sa creada ca intreaga lume se invarte in jurul lor. Si data viitoare cand copilul tau nu obtine ceea ce isi doreste, va fi foarte suparat.

Nu trebuie sa ne plecam in fata copiilor nostri. Trebuie sa-i iubim.

Pentru noi, ei sunt centrul universului, dar nu ar trebui sa se perceapa asa, altfel vor creste egoisti. A nu obtine ceea ce vrei aici si acum este normal.

2. Copiii nostri sunt perfecti.

De la specialistii care lucreaza cu copii, aud foarte des ca multi parinti de astazi sunt complet nepregatiti sa perceapa recenzii negative despre descendentii lor. De indata ce cineva ii critica, el da peste un val de respingere sau chiar de agresiune din partea parintilor.

Uneori trebuie sa intervenim cat mai repede posibil pentru a impiedica lucrurile sa scape de sub control. Daca profesorii va spun ca fiul(fiica) dumneavoastra se comporta gresit si ofenseaza colegii de clasa, ar trebui sa se traga concluziile despre copil, nu despre profesori.

3. Traim vietile copiilor nostri.

Suntem mandri de copiii nostri. Cand ei reusesc in ceva important, suntem mai fericiti decat daca ar fi propriile noastre succese. Dar ar trebui sa existe o masura in toate.

Trebuie sa aveti propria viata si propriile succese. Copiii au nevoie de exemplul potrivit. Devino!

Daca vrei ca si copilul tau sa duca o viata implinita, traieste-o chiar tu!

4. Incercam sa-i aspiram.

Desigur, vrem ca si copilul sa ne laude si sa ne respecte pentru faptul ca vrem sa ii oferim o viata mai buna.

Problema este insa ca un astfel de copil nu poate gandi independent. Si se incadreaza intr-una din cele doua extreme: fie nu poate lua nici cea mai mica decizie fara participarea ta sau incepe sa uite ca permisivitatea nu este normala.

Nu permiteti copilului dumneavoastra sa faca nimic doar pentru a castiga respect in ochii lui. Aceasta nu este expresia corecta a iubirii din partea ta.

5. Suntem in competitie cu alti parinti.

Fiecare parinte isi doreste ca pruncul sau sa fie mai bun decat ceilalti – sa studieze mai bine, sa arate rezultate sportive mai bune. Multi sunt dependenti de acest lucru atat de mult incat copilul lor incepe sa-si vada intreaga viata ca o competitie nesfarsita.

Dar viata noastra nu este doar transpiratie si lupta. Viata este si bucuria de a fi constient de momentul prezent.

Publicitate

Mai bine incercati sa insuflati copilului ideea ca aceasta castigare cu orice pret nu este singurul lucru care conteaza. O persoana este determinata nu de victoriile sale, ci de caracterul sau.

6. Ii privam de copilarie.

Cu cat copilaria copilului tau este mai fericita, cu atat va fi mai fericit ca persoana. Acesta este un fapt dovedit stiintific.

Cel mai sigur mod de a priva copilul de copilarie este sa-l incarcati cu lectii scolare, scoala de muzica, invatarea limbilor straine, sport etc. Si vrem si copiii sa ne ajute sa ne facem treburile!

Nu uitati ca toata lumea ar trebui sa aiba dreptul la o copilarie.

7. Crestem copilul viselor noastre, nu cel pe care il avem cu adevarat.

Incepem sa facem planuri pentru copiii nostri cand acestia sunt inca in pantece. Visam ca vor creste si vor realiza mai mult decat noi.

Dar ironia este ca nu poti obtine copilul perfect la care visezi.

Nu incercati sa schimbati ceea ce nu va place la el. Nu-l forta sa devina cine ar trebui sa fie in visele tale. Lasa-l sa devina cine vrea sa fie.

8. Uitam ca faptele sunt mai importante decat cuvintele.

Cu totii vrem sa ni se para perfect copiilor nostri. Stim cu totii ca, pentru ca un copil sa creasca inteligent si bun, trebuie sa dam un exemplu. Dar cei mai multi dintre noi uitam ca preceptele morale functioneaza doar intr-un fel: daca le urmezi singur.

Prin urmare, data viitoare cand il certati pe copil pentru ca nu respecta colegii, intrebati-va: poate copilul a vazut un exemplu negativ de la dvs.?

9. Judecam alti parinti (si copiii lor).

Ori de cate ori intalnesti undeva un copil prost educat, incepi automat sa te gandesti ca parintii lui sunt nesimtiti. Dar nu este intotdeauna cazul.

Nu exista adulti si copii „plastilinati” ideali. Nu exista nimic perfect in lume, precum si nimic fara speranta. Nu stim niciodata cat de mult se ingrijoreaza ceilalti parinti cu privire la copiii lor. Prin urmare, nu ar trebui sa-i judecam.

10. Subestimam caracterul copilului.

Fiecare copil are propriul sau caracter si propria sa busola morala interioara. Aceste lucruri inseamna mult mai mult decat eforturile tale de a-ti transforma copilul in persoana perfecta.

Nu incercati sa-l invatati din tiparele scrise. Fiecare are nevoie de propria abordare. Principalul lucru de care trebuie sa ai grija este caracterul.

Nu-ti ascunde copilul de lumea reala. Lasa-ti dragostea sa nu devina o inchisoare pentru el!

Publicitate

Recent Posts

Ce-si doresc, de fapt, barbatii? 10 dorinte secrete pe care nu le dezvaluie partenerelor. Atentie la nr. 10

Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More

6 luni ago

9 Health Side Effects Of Overconsuming Sugar

1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More

10 luni ago

De ce ne “doare”, de fapt, sufletul

Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More

1 an ago

10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: “Traieste fara regrete”

Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More

1 an ago
Publicitate

Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul

Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More

2 ani ago

Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta

Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More

2 ani ago