De ce ar trebui să pui capăt unei relații toxice? Pentru că o astfel de legătură nocivă te obosește, îți distruge identitatea și îți afectează stima de sine. O relație toxică îți distorsionează conceptele fundamentale privind dragostea adevărată, respectul nobil și conviețuirea armonioasă.
Știm că este la modă să descriem anumite relații ca fiind „toxice”. Multe persoane folosesc acest termen în mod excesiv pentru a descrie diverse comportamente abuzive, dăunătoare sau manipulatoare. În realitate, este necesar să analizăm cu atenție o relație înainte de a o descrie ca fiind toxică.
Uneori, un anumit comportament poate fi cauzat de o problemă diferită care trebuie tratată într-un mod anume. În principiu, trebuie să fim foarte atenți în ceea ce privește etichetele.
Există numeroși oameni complecși și relații complicate. Uneori însă, o persoană poate deveni epicentrul tuturor problemelor și al abuzurilor emoționale, fizice și psihologice. Aceasta este adevărata esență a unei relații toxice. Dacă ai trecut și tu prin această experiență și ai reușit să închei relația respectivă, știi că acest proces nu este deloc ușor.
Mai presus de toate, trebuie să clarificăm un lucru important. Faptul că pui capăt unei relații toxice nu îți oferă o bunăstare sau fericire imediată. Este nevoie de timp. Procesul nu este nici ușor, nici rapid.
După ce pui capăt unei relații toxice, rămâi cu răni sufletești
După ce pui capăt unei relații toxice, rămâi cu răni sufletești
Imaginează-ți pentru o clipă o persoană care este dusă de mână printr-o pădure deasă plină de ramuri și ruguri. Această persoană îi îngăduie celeilalte să o conducă prin acest loc deoarece are încredere în ea. Cu toate acestea, persoana despre care vorbim știe că drumul este obositor, respiră greu, iar crengile îi rănesc pielea. Nimic din ce vede în jurul ei nu este frumos sau îmbucurător.
În cele din urmă, această persoană decide să dea drumul mâinii care o purta prin pădure și să se îndepărteze. Face acest lucru pentru a se simți liberă, pentru a-și regăsi fericirea și pentru a lăsa cealaltă persoană să meargă înainte singură, pe o altă potecă. În acele momente, sentimentele care o încearcă sunt intense și contradictorii:
Persoana respectivă abia se mai recunoaște pe ea însăși. În urma acestei călătorii traumatizante, a rămas cu cicatrici sau răni deschise.
Se simte epuizată. Îi vine greu să respire și singura sa opțiune este să stea nemișcată și tăcută pentru un timp pentru a-și reveni.
Se simte pierdută. S-a oprit într-un loc necunoscut din pădure și nu știe pe ce drum să o apuce.
După ce pui capăt unei relații toxice, te simți ușurat, fără îndoială. Însă senzația de bunăstare nu este imediată. Pe moment, simți nevoia să te retragi, să îți identifici rănile, să reflectezi și să te gândești cine ești și ce ai vrea să faci cu viața ta.
Vindecare și refugiu
După ce pui capăt unei relații toxice, te vindeci
Ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci după ce pui capăt unei relații toxice este să îți cauți refugiul într-un alt partener. Nu te poți vindeca dacă începi imediat o altă relație. Această alegere nu este sănătoasă și nici terapeutică.
Nimeni nu este obligat să îți vindece rănile, să fie anestezicul tău sau remediul care să te facă să uiți. Cel mai bine este să îți acorzi un răgaz pentru a parcurge această călătorie interioară. Ai nevoie de timp pentru a-ți recupera stima de sine, a-ți repara identitatea, a-ți hrăni speranța și a învăța să ai încredere în tine însuți.
Trebuie să renunți la ură, frică și frustrări pentru a deveni o persoană mai puternică. Chiar dacă nu îți face plăcere, este necesar să treci printr-o perioadă concretă de „doliu”. Acest proces te va ajuta:
Să te eliberezi de emoții.
Să îți controlezi furia.
ă îți cultivi reziliența.
Să îți amintești cât valorezi și ce meriți.
Numai atunci când vei reuși să te iubești din nou pe tine însuți vei fi pregătit să găsești persoana potrivită.
Demnitatea mea nu acceptă negocieri sau alte relații toxice
După ce pui capăt unei relații toxice, nu simți fericire imediată
Ai întâlnit probabil măcar o persoană care, după ce a încheiat o relație toxică, a început alta. Căderea în capcana aceleiași dinamici abuzive și obositoare se întâmplă mai des decât crezi.
Ține minte: este necesar să îți întărești stima de sine și să nu uiți că demnitatea ta nu poate fi vândută, cumpărată sau negociată.
Este foarte important să fii conștient de faptul că meriți tot ce este mai bun. A iubi nu înseamnă a suferi și este de preferat să fii singur și împăcat, decât implicat într-o relație de dragoste nebunească, egoistă și distrugătoare.
În concluzie, trebuie să clarificăm un aspect important. Faptul că pui capăt unei relații toxice nu îți oferă o fericire imediată. Trebuie să te vindeci pe tine însuți, stima de sine și demnitatea ta pentru a nu începe alte relații distrugătoare.
Asigură-te că această experiență te ajută să spui nu pentru totdeauna relațiilor toxice.
Understanding TNBC Triple-negative breast cancer (TNBC) is an aggressive form of breast cancer, requiring robust treatment approaches. The term "triple-negative"… Read More
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More