Categories: Psihologie

Cele 10 invataturi de viata de la Dalai Lama

Dalai Lama este unul dintre cei mai importanti lideri spirituali ai lumii. Milioane de oameni ii asculta sfaturile cu sfintenie.

Acesta a impartasit in conferintele la care a participat zece sfaturi de care fiecare persoana ar trebui sa tina cont.

„Nu e nevoie de temple, nu e nevoie de filosofii complicate. Creierul si inima mea sunt templele mele, filosofia mea este bunatatea.”

“Noi oamenii suntem fiinte sociale. Venim pe aceasta lume in urma actiunii altora. Supravietuim datorita celorlalti. Fie ca ne place, fie ca nu, sunt putine momente in viata cand nu beneficiem de pe urma actiunilor celorlalti. Din acest motiv nu e deloc surprinzator ca in mare parte fericirea noastra apare in contextul relatiilor noastre cu ceilalti.”

“Cand te raneste o sageata otravita, important este s-o scoti mai intai; nu e momentul sa te intrebi de unde vine, cine a tras-o sau ce otrava poarta.”

“Daca vrei ca cei din jurul tau sa fie fericiti, arata-le compasiunea ta. Daca vrei ca tu sa fii fericit, arata-ti tie compasiune.”

“Gasesc speranta in cele mai negre dintre zile, si ma concentrez in cele mai fericite. Eu nu judec universul.”

“Tine minte: cea mai buna relatie este cea in care iubirea reciproca depaseste nevoia fiecaruia.”

Traieste o viata onorabila. Atunci cand imbatranesti si te gandesti in urma, vei putea sa te bucuri a doua oara de ea.”

Publicitate

“In neintelegerile cu cei dragi ia seama numai de situatia curenta. Nu invoca trecutul.”

“Daca problema poate fi rezolvata, nu trebuie sa-ti faci griji. Daca problema nu poate fi rezolvata, nu are sens sa-ti faci griji.”

“Suferinta ii innobileaza pe oameni. Numai cel care a suferit, pretuieste fericirea.”

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este seful spiritual si temporal al Tibetului. S-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea.

La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele – inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici – insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa).

Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instructie superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filosofia religiilor.

Dintre aceste “cinci subiecte elevate”, dupa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. Periodic a fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

Publicitate

Recent Posts

Ce-si doresc, de fapt, barbatii? 10 dorinte secrete pe care nu le dezvaluie partenerelor. Atentie la nr. 10

Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More

6 luni ago

9 Health Side Effects Of Overconsuming Sugar

1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More

9 luni ago

De ce ne “doare”, de fapt, sufletul

Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More

1 an ago

10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: “Traieste fara regrete”

Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More

1 an ago
Publicitate

Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul

Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More

2 ani ago

Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta

Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More

2 ani ago