Multi oameni cred ca: o persoana inteligenta este cea care citeste foarte mult, are o educatie buna (si chiar mai mult una umanitara), a calatorit mult, cunoaste mai multe limbi.
Si totusi, este posibil sa avem toate aceste lucruri si sa nu fim inteligenti asa cum este posibil sa nu avem o mare parte dintre aceste lucruri si sa fim o persoana inteligenta.
Atunci apare intrebarea, pai cum vine asta?
Inteligenta nu inseamna numai cunoastere, inseamna capacitatea de a intelege oamenii de langa noi.
Aceasta inteligenta se poate manifesta in mii de feluri: in abilitatea de a argumenta cu respect ceea ce spunem, in modul de a ne comporta la masa, in abilitatea de a-i ajuta pe ceilalti intr-un mod mai neobisnuit, in felul in care avem grija de natura, in modul in care tratam animalele – si altele!).
Stim cu totii ca inainte oamenii simpli de la tara erau cu adevarat inteligenti. Ei au pastrat o curatenie uimitoare in casele lor, stiau sa aprecieze cantecele bune, stiau sa vorbeasca frumos despre stramosi, isi pastrau cu sfintenie traditiile, isi respectau parintii si batranii, au trait intr-un mod ordonat, au fost ospitalieri si amabili, au simtit atat durerea cat si bucuria celorlalti.
Inteligenta este capacitatea de a intelege, de a percepe, este o atitudine toleranta fata de natura si fata de oameni.
Poate este timpul ca toti sa devenim inteligenti!
DS Likhachev, „Scrisori despre bine și frumos”.
Alte Articole
Cele mai frumoase legende despre ouale de Paste
Piatra care se mişcă singură în fiecare noapte, unul dintre cele mai mari mistere din România
Dormi cu pisica în pat sau în cameră? Iată ce trebuie să știi