Oamenii sensibili percep emoții puternice și se simt adesea copleșiți de simțurile lor. Aceștia sunt bureți emoționali. Cu toate acestea, pot alege să ignore această latură a lor fără a învăța cum să gestioneze empatia într-o măsură în care să prevină afecțiunile și să favorizeze bunăstarea.
S-ar putea să te simți epuizat și drenat de energie în situații cu anumiți oameni, iar durerea emoțională a altora tinde să apară și în corpul tău fizic.
Poate că simți durerea emoțională a familiei, a prietenilor, a clienților și a străinilor. Nu este simplu. Și poate că încerci să cauți limbajul potrivit pentru a exprima tot ce simți.
Însă empatia care vine alături de această sensibilitate ridicată este un adevărat dar dacă știi cum să o folosești.
Oamenii sensibili au o capacitate naturală de a fi buni datorită propriei lor empatii. Empatia îți dă o forță deosebită de conectare cu ceilalți.
Când îți pasă cu adevărat, ești mai capabil să înțelegi altă persoană într-un mod în care nu poate oricine. Sinceritatea persoanelor empatice le poate ajuta să dezvolte relații semnificative și satisfăcătoare.
Relațiile ne oferă șansa de a dezvolta un simț de conexiune puternic cu o altă ființă umană și oportunitatea de a învăța mai multe despre noi înșine. Ambele sunt parte integrantă a experienței umane.
Oamenii sensibili simt nu doar intesitatea durerii, ci și intensitatea bucuriei. Însă cum oprești absorbția emoțiilor altor oameni?
Reglementarea empatiei reprezintă cheia pentru a opri inundația emoțiilor, copleșirea capacității de a face față. Dacă vrei să oprești absorbția emoțiilor altor oameni, totul începe cu grija pentru nevoile tale fizice, sociale, mentale, emoționale și spirituale.
Atunci când propriul sistem imunitar este la pământ, iar energia ta epuizată, devii un burete perfect pentru emoțiile celorlalți.
Trebuie să ai grijă de tine în primul rând pentru a evita aborbția emoțiilor.
Ce să faci dacă vrei să eviți absorbția emoțiilor?
1. Când observi emoții puternice, începe prin etichetarea a ceea ce simți. Această identificare te ajută să intri într-o stare de pauză, care te poate ajuta să te depărtezi puțin de experiența emoțională.
2. Analizează dacă ceea ce simți este personal, al altcuiva sau un amestec al celor două. Poate fi uneori dificil să faci diferența.
3. În momentul în care simți că începi să te încarci cu emoții care nu sunt ale tale, conștientizează ce se întâmplă cu tine.
Poate să te ajute să te gândești și să spui cuvântul “compasiune”, ca o modalitate de a te concentra intenționat la ceea ce faci, pentru a fi mai degrabă un sprijin decât copleșit de emoții.
4. Inspiră și expiră adânc și observă care parte a corpului tău este cea mai calmă.
Poate fi degetul de la mână sau cel de la picior. Concentrează-ți atenția pe acel loc din corpul tău și lasă-l să fie o forță de centrare, care să te ajute să procesezi și să eliberezi sentimentele pe care le-ai absorbit. Dacă ai doar un loc calm în corpul tău, acesta poate servi ca o resursă când te simți copleșit.
5. Returnează-le emoțiile celorlalte persoane! Nu este responsabilitatea ta să porți suferința emoțională a altor persoane, iar acest lucru nu ajută pe nimeni.
Încearcă să-ți spui că lași durerea emoțională care nu este a ta sa plece. Amintește-ți că și ceilalți oameni trebuie să treacă prin propriile procese pentru a crește!
6. Vizualizează pentru a elibera complet emoțiile! De exemplu, îți poți imagina că vezi o cascadă care curge prin corpul tău ca o eliberare finală a emoțiilor reziduale pe care ai putea să le porți cu tine.
Un cuplu solid nu apare spontan; are nevoie de timp, incredere si sinceritate. Chiar si in momentele dificile, relatia poate… Read More
1. Muscle pain Our bodies warn us about any inflammation happening on the inside. Overconsuming sugar makes our immune cells… Read More
Durerea sufletului, adesea numita si durere emotionala sau suferinta psihologica, este o experienta profunda si subiectiva care poate afecta in… Read More
Aceste invataminte de la un batran intelept de 90 de ani pot sa ne inspire sa apreciem viata si sa… Read More
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a… Read More
Un negustor si-a trimis fiul la cel mai mare intelept pentru a afla secretul fericirii. Timp de patruzeci de zile,… Read More