A fost odata, un indian batran i-a dezvaluit nepotului sau un adevar vital. – Fiecare persoana este permanent angajata intr-o lupta interna. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista doi lupi care traiesc in noi – a inceput inteleptul indian.
– Cum sunt doi lupi? – a intrebat un baietel, a carui fata nevinovata stralucea de o curiozitate autentica …
– Unul dintre ei este Raul! Acesta reprezinta frica, mania, invidia, resentimentul, mandria, lacomia, ego-ul, aroganta, vinovatia. Dar celalalt lup este bun! Bucurie, pace, dragoste, speranta, blandete, mila, generozitate, adevar si credinta! A spus batranul indian.
– A … Ce lup castiga, bunicule? Intreba baiatul, cu ochii plini de emotie.
– Lupul pe care il hranesti mai mult va castiga mereu! – A spus zambind batranul.
Citeste si: Pilda batranului samurai despre cum sa raspundem corect provocarilor
Povestea vechiului samurai
A fost odata, un vechi samurai care locuia in apropiere de Tokyo. In timpul vietii sale, a castigat multe batalii, a fost respectat. Tinerii razboinici din toata tara au venit la el pentru a adopta intelepciunea si arta de a lupta.
Intr-o vara, in casa sa a aparut un barbat care era faimos pentru incontinenta sa. Modul provocator de comunicare al acestui samurai i-a enervat pe adversarii sai. Au intrat in lupta cu el, acesta fiind orbiti de manie, a pierdut batalia.
Astfel a decis sa invinga batranul samurai pentru a-si adauga inca victorie lin lista sa, victorie care avea sa ii aduca multe laude.
Cu toate acestea, oricat de greu ar fi incercat acest tanar samurai, care a incercat metode necinstite de lupta, nu a invatat niciodata cum sa invinga batranul razboinic. Au trecut cateva ore, iar batranul samurai inca nu isi scosese sabia sa lupte , fiind fortat sa se predea intr-un mod umilitor.
Elevii batranului samuraiului erau suparati de comportamentul profesorului. Faptul ca nu a folosit sabia ca raspuns la insulte, au perceput-o ca o manifestare a lasitatii.
La care profesorul a raspuns ca darul pe care vi-l ofera cineva, dar pe care nu il acceptati, ramane in mainile donatorului. Si daca cuvintele suparate si jignitoare nu sunt luate personal de tine, ele raman proprietatea celui care le-a rostit.
Ce lectii putem invata din aceasta poveste?
Indiferent de cata povara purtam in noi insine, vor exista intotdeauna oameni toxici. Este vorba despre indivizi distructivi care isi deghizeaza negativitatea in spatele unei presupuse dorinte de ajutor, pentru a ne rani apoi.
Cu alte cuvinte, daca nu raspundem provocarii, daca gasim puterea de a nu accepta cadouri toxice si, in schimb, ramanem tacuti sau raspundem neutral, incercand sa evitam comunicarea cu aceasta persoana in viitor, vom putea sa ne protejam de otrava acestei persoane.
Invata sa raspunzi cu constientizare
Daca reusim sa raspundem la provocari cu gandire si daca nu cedam emotiilor, va fi foarte greu ca cineva sa ne insulte. Astfel, vom construi in jurul nostru o coaja aproape de nepatruns, care ne protejeaza de tot felul de atacuri.
Puteti face acest lucru:
Continuarea aici.
Alte Articole
10 lectii de viata de la un batran de 90 de ani: “Traieste fara regrete”
Povestea oualor rosii. O legenda ce-ti va tulbura sufletul
Cum trecem pe langa fericirea noastra: o pilda inteleapta