Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Cum sa cureti covoarele eficient si ieftin – 6 metode testate

Desi nu se mai poarta de ceva vreme covoarele mari si grele, in incaperile cu o suprafata mare de gresie sau parchet se pot “arunca” doua-trei carpete sau covorase mai micute. Chiar daca, prin dimensiunile lor reduse par “inofensive”, si aceste mici covoare sunt o sursa de praf si acarieni ce pot dauna, in timp, sanatatii.

Nu este suficienta o simpla aspirare a acestora pentru a elimina o mare parte din praf. Pentru ca praful patrunde in profunzimea mtesaturii, va fi nevoie de o curatare in profunzime. Fie ca decizi sa faci asta de una singura, fie ca apelezi la firme speciale de curatatorie, trebuie sa ai in vedere cateva metode, ce au fost testate si s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

6 metode super eficiente de curatare a covoarelor, cu bani putini

Apa si sapun

Clasica metoda se foloseste in cazul covoarelor simple, ce nu prezinta elemente deosebite (materiale sau cusaturi speciale, aplicatii etc). Ai nevoie doar de un burete, impregnat cu apa in care s-au stors cateva picaturi de detergent de vase manual. Se freaca usor covorul cu acest burete, insistand pe zonele in care sunt evidente pete mai pregnante, apoi se clateste covorul cu o carpa umeda din microfibra. La final, se usuca cu ajutorul unui prosop, frecand in toate directiile si se lasa la uscat cat este nevoie.

Solutie pe baza apa si amoniac

Aceasta metoda este eficienta in cazul covoarelor foarte murdare si patate. La fel ca in metoda anterioara, se foloseste o carpa imbibata in aceeasi solutie cu apa si sapun, insa de data aceasta, se adauga cateva picaturi de amoniac. Freaca covorul cu aceasta solutie in toate directiile, insistand, bineinteles, pe zonele patate excesiv.

Dupa ce lasi putin solutia sa actioneze, cureti cu o carpa inmuiata in apa calduta si usuci covorul la fel ca in prima varianta. Mare atentie la amoniac! Vaporii emanati de aceasta solutie sunt foarte puternici si nu fac bine sanatatii. In timpul procesului de curatare, te poti feri cu ajutorul unui fular sau a unei masti.

De asemenea, ar fi indicat sa tii geamul deschis pe tot parcursul curatarii. Foarte important este sa testezi in prealabil solutia, pentru ca nu cumva aceasta sa dauneze tesaturii sau culorilor.

Foloseste otetul de vin alb

Pentru covoare ce prezinta pete serioase de grasime, foloseste o solutie pe baza de otet de vin alb, dupa urmatoarea reteta: 500 ml otet de vin alb, 200 ml apa calduta, 2 linguri detergent de vase. Cu o carpa imbibata in aceasta solutie, curata covorul cu miscari insistente.

Bicarbonat de sodiu

Cu ajutorul bicarbonatului, elimini eficient mirosul de statut. Cum il folosesti? Pur si simplu presara peste covor bicarbonatul de sodiu si lasa-l sa actioneze o jumatate de ora, dupa care, apira totul foarte bine.

Sare grunjoasa

Sarea grunjoasa este eficienta in a reda covorului culorile de altadata. Presara peste acesta sare umeda, lasa-o sa actioneze o jumatate de ora, freaca apoi covorul cu o perie speciala, iar la final, aspira foarte bine. Ai sa vezi cum culorile covorului vor fi reimprospatate.

Spuma de ras

Desi pare o solutie ciudata, spuma de ras este eficienta in curatarea covorului. Cel mai probabil te-ai prins deja cum se foloseste: intinde cu mainile un strat serios de spuma de ras pe toata suprafata covorului si lasa-o sa actioneze cel putin o ora. In cele din urma, va trebui sa freci covorul cu un burete curat.

Daca aceste solutii se dovedesc ineficiente, nu iti ramane decat sa apelezi la o firma specializata de curatatorie, unde se foloseste aspiratorul cu injectie extractie, pentru toate tipurile de suprafete.

Acesta este un aparat folosit de firmele specializate in curatarea si spalarea profesionala, deci nu este o metoda de a curata covorul acasa (asta in cazul in care nu esti norocoasa detinatoare a unui astfel de aparat).

Injectia-extractia ajuta in curatarea rapida a murdariei persistente, fara a dauna in vreun fel tesaturii (fara apa stagnanta in tesatura, mirosuri neplacute sau umezeala excesiva). Acest mecanism presupune eliminarea in totalitate a apei din covor si uscarea super rapida a acestuia. In plus, prin acest sistem complex de spalare, sunt eliminate complet bacteriile, acarieni si praful, ferindu-i astfel pe locuitorii casei de pericolul alergiilor, rinitelor, astmului sau a dermatitei.

Un alt mare avantaj al aspiratorului cu injectie-extractie il reprezinta delicatetea cu care acesta curata covoarele, culorile devenind iarasi vii, iar fibrele devenind din nou pufoase.