Mesaje Inspirationale

Motivul fundamental al tuturor realizărilor sunt motivația și inspirația.

Empatia: 5 trasaturi distinctive pe care oamenii empatici le poseda

Persoanele empatice pot asculta fara sa intrerupa, este important ca ele sa stie ce crezi. Nu sunt interesate sa-si dovedeasca intotdeauna dreptatea, deoarece stiu ca fiecare persoana are propria poveste.

Empatia este o abilitate sociala foarte utila care ajuta la construirea relatiilor cu mediul nostru. Persoanele cu aceasta calitate au posibilitatea de a se pozitiona in locul unei alte persoane si de a vedea lucrurile din punctul sau de vedere.

Empatia ne conecteaza cu fire invizibile de cei din jurul nostru. Desi toti oamenii au aceasta calitate, nu toti o putem dezvolta cu usurinta. Exista oameni care sunt foarte sensibili prin natura, nu fac eforturi deosebite in acest sens. Altii trebuie sa munceasca mai mult pentru a invata sa interactioneze in acest fel.

In continuare, iti vom spune despre principalele caracteristici ale oamenilor cu darul empatiei:

1. Sunt atenti la ceea ce le spun ceilalti.

Astfel de oameni asculta si aud fiecare cuvant dintr-o conversatie. Cu toate acestea, diferenta dintre ei si altii este ca te asculta cu adevarat cu atentie. O persoana cu empatie nu te va asculta doar pentru a-ti raspunde, ci pentru ca e foarte interesata de ceea ce vrei sa-i spui.

Desi poate parea neimportanta, atentia totala este un dar pe care il oferi interlocutorului tau si aceasta abilitate este destul de dificil de invatat.

Cei mai multi dintre noi nu acorda o atentie reala acestui lucru. In general ascultam ce spune altcineva pentru a raspunde sau a putea expune un argument. Problema este ca conexiunile pe care le formam cu altii in acest fel nu sunt intotdeauna destul de puternice.

In aceasta situatie, oamenii empatici vor reactiona la ceea ce le spui cu tot corpul. Este usor de vazut ca ei te asculta atent prin gesturile lor, energia si chiar pozitia in care stau.

2. Empatul apreciaza curiozitatea.

Inca din copilarie, ni se insufla ideea ca a pune multe intrebari este rau, dar in realitate totul este complet diferit. Desigur, exista lucruri pe care nu trebuie sa le intrebi pana cand nu ajungi la un anumit grad de incredere, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa intrebi nimic.

Oamenii care au darul empatiei nu cred in asta. Ei au curiozitate, sunt interesati de tot – comportamentul, experienta si orice cunoastere care apartine unei alte persoane.

Nu exista nici o modalitate mai buna de a comunica cu cineva decat de a pune intrebari despre viata sa si de a arata un interes real in tot ce iti spune.

Deci, data viitoare cand vorbesti cu cineva, intreaba-l despre interesele, visele si obiectivele sale. Acest exercitiu te va ajuta sa iti dezvolti empatia, deoarece te forteaza sa vezi lumea din perspectiva unei alte persoane.

3. Sunt critici legat de gandurile si opiniile lor.

Oamenii sunt empatici atunci cand vorbesc cu cei care nu impartasesc modul lor de viata, nu refuza dialogul atunci cand este vorba despre un adversar si nu isi considera parerea adevarul absolut. Mult mai productiv sa asculte, sa intrebe si sa incerce sa inteleaga.

Ei inteleg ca nu exista o solutie pentru fiecare si fiecare persoana are propriile motive. Ei nu sunt interesati sa-si dovedeasca cazul cu orice pret. Mai degraba, ar prefera sa discute diferentele si sa faca schimb de opinii.

La sfarsitul intregului proces, acesti oameni trebuie adesea sa-si schimbe parerea sau sa o adapteze putin. Dar nu te lasa pacalit, nu fac asta ca sa faca pe plac altcuiva. Daca isi schimba vreodata parerea, este pentru ca ei cred in asta cu adevarat.

Pentru a deveni mai empatic, incearca sa discuti cu persoane care au o opinie radical opusa cu privire la anumite subiecte. Asculta opiniile acestora si impartaseste ideile tale. Cel mai important lucru in acest proces – nu incerca sa convingi pe nimeni ca ideile tale sunt mai corecte, doar asculta.

4. Se gandesc la modul corect de a spune anumite lucruri.

Limbajul pe care il folosesti este la fel de important ca abilitatea de a asculta. Oamenii cu darul de empatie inteleg ca vorbele sunt o arma care poate salva sau rani pe cineva, asa ca le pasa de ceea ce spun.

Cand vorbesc, o fac fara judecata, pretentii sau ordine. Tuturor ne place sa oferim sfaturi, insa intreaba daca interlocutorul tau are nevoie de ele.

Uneori nu putem distinge cand cineva se ofera sa ne ajute fata de cand ne spune sa facem ceva. Prin urmare, atunci cand vorbesti cu o persoana care se afla intr-o situatie dificila, foloseste expresii precum „Nu-mi imaginez cum e sa treci prin asta” sau „Cum pot sa te ajut?”. Astfel, persoana va simti ca o intelegi cu adevarat si ca nu o vei condamna.

5. Inteleg ca fiecare persoana are nevoie de propria abordare.

Oamenii care au empatie inteleg ca proverbul „trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa te trateze” nu este regula, deoarece suntem cu totii diferiti si ceea ce este bun pentru cineva poate sa nu-i placa celuilalt.

A fi empatic inseamna sa lasi deoparte mandria si sa recunosti ca exista mai multe puncte de vedere asupra lucrurilor si ambele parti pot avea dreptate.

Trebuie sa ne amintim ca suntem cu totii diferiti si ca toti avem nevoi diferite.

Uneori intram in contact cu cineva numai in anumite situatii, fara sa ne gandim ca fiecare are propriul trecut, ceea ce determina reactia lor.

Poate ca aceasta experienta este nesemnificativa pentru tine, dar pentru alta persoana poate avea o greutate emotionala imensa. Acest lucru nu inseamna ca persoanele cu empatie nu iau decizii si nu spun ceea ce vor. Dimpotriva.

Deci, crezi ca empatia iti este cunoscuta, esti intr-adevar o persoana empatica? Sau crezi ca ar trebui sa dezvolti aceasta abilitate mai departe?