Tradus din sanscrita, cuvantul „karma” inseamna „actiune”. Cu toate acestea, religia si filozofia au imbogatit-o de mult timp cu un sens nou. Astfel, termenul „karma” inseamna nu doar o actiune, ci si anumite consecinte ale acestei actiuni. Multi oameni vad karma ca un fel de mecanism de razbunare divina, pedepsind pe oamenii nevrednici pentru pacatele lor.
De fapt, chiar daca adoptam o definitie „extinsa” a karmei, dupa ce o analizam, intelegem ca nu este in niciun caz o pedeapsa. Mai degraba, este o lectie de viata pe care trebuie sa o invatam pentru a nu repeta greselile pe care le-am facut.
Definitia spirituala a karmei
Cand vorbim despre karma in raport cu latura spirituala a vietii noastre, acest termen se refera la consecintele cauzate de suma actiunilor si deciziilor noastre luate atat in prezentul nostru, cat si in toate vietile trecute.
Deoarece fiecare persoana este urmata de un „tren” de vieti traite, suntem cu totii impovarati de karma pe care am castigat-o in ele. Dupa deces, karma noastra nu dispare fara urma si tocmai din acest motiv sufletele noastre vin din nou si din nou pe aceasta lume prin reincarnare – ne nastem din nou, astfel incat sa avem sansa de a deveni mai intelepti si mai amabili si de a compensa „raul”. »Karma incarnarilor trecute.
Boli karmice
Bolile karmice sunt anumite efecte care apar la nivel fizic, emotional si mental. Ele sunt o consecinta directa a ceea ce ni s-a intamplat in vietile trecute. Sa le consideram ca si cum ar fi boli obisnuite.
Cand suntem bolnavi, cel mai adesea se datoreaza unui fel de virus sau bacterie – pe scurt, din cauza unor factori externi. Dintr-o perspectiva karmica, bolile sunt de obicei cauzate de factori interni – de multe ori cei de care poate nici nu suntem constienti.
De exemplu, in viata ta trecuta s-ar putea sa fi fost un om sarac numarand fiecare banut. Aceasta viata a creat o anumita karma pe care sufletul a transferat-o in urmatoarea. Si acum, chiar daca esti bogat si nu ai nevoie de nimic, te descurci cu intelepciune, din punct de vedere economic si nu-i irosesti.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, la un nivel de subconstient, stii ca manipularea nepasatoare a banilor si cheltuielile necugetate te pot duce pe tine si familia ta intr-o stare pe care ai experimentat-o deja intr-o viata trecuta – o stare de saracie completa, fara speranta. Dupa cum puteti vedea, chiar daca in acest caz karma v-a facut putin avar, in general nu poate fi numita negativa. Aceasta este natura bolilor karmice – ele pot fi atat negative, cat si pozitive.
Boli karmice negative
Daca s-au intamplat evenimente negative in vietile tale trecute, acest lucru poate duce la faptul ca sufletul tau sa fie impovarat cu o multime de karma negativa. Acest lucru poate deveni un obstacol foarte serios in calea iluminarii, deoarece karma negativa interfereaza cu dezvoltarea voastra spirituala. Devine pentru tine ochelari intunecati, in care nu vezi lumina divina si din cauza careia treci pe langa mana de ajutor intinsa spre tine.
In majoritatea cazurilor, karma negativa se adauga la incarcatura karmica a sufletului atunci cand avem interactiuni negative cu anumite persoane. Cand vorbim despre karma negativa, factorul uman nu trebuie niciodata trecut cu vederea.
De exemplu, daca intr-una din vietile tale trecute ai facut ceva in legatura cu o persoana draga, din cauza careia ai simtit un sentiment arzator de vinovatie pana la sfarsitul zilelor tale, dar nu ti-ai cerut scuze, atunci in aceasta viata s-ar putea sa simti o dorinta irezistibila de a-ti cere scuze in mod constant in fata altora pentru tot ce se intampla, chiar daca nu este vina ta.
Acest lucru se datoreaza faptului ca vinovatia pentru perfect a devenit o parte a sufletului tau si, prin urmare, a intrat in subconstientul tau. In mod surprinzator, bolile karmice nu sunt neaparat cauzate de unele dintre actiunile noastre proaste din vietile trecute – am putea fi foarte bine victimele lor.
Deci, daca intr-una din vietile noastre trecute am fost victime ale abuzurilor de catre cei dragi, obiceiul de a ne ascunde sentimentele dobandite in acea viata poate trece in urmatoarea. Acest lucru, la randul sau, duce la depresie si atacuri de panica si poate duce chiar la boli cronice ale sistemului nervos.
Boli karmice ale pasivitatii
Unele dintre bolile karmice nu sunt cauzate de actiunile noastre din vietile trecute, ci de ceva complet opus – pasivitatea. Unele boli cronice sau predispozitii sunt cauzate doar de astfel de evenimente din viata trecuta.
Astfel, rolul acceptat al unui observator pasiv (de exemplu, atunci cand am vazut raul facut si am putut chiar sa interferam cu el, dar am ales sa nu facem nimic) poate duce la miopie in vietile ulterioare.
Acest lucru se datoreaza faptului ca observarea pasiva a raului, combinata cu inactiunea, a dus la faptul ca ochii nostri au colectat multe vibratii negative. Aceste vibratii negative s-au transformat in karma nedreptatii, care a ramas cu tine in urmatoarea ta viata.
Bolile karmice pot afecta orice perioada a vietii tale, iar efectul lor asupra bunastarii tale poate fi extrem de negativ. Cu toate acestea, nu intotdeauna ceea ce iei pentru boala karmica este intr-adevar bun – adesea poate fi doar o consecinta a obiceiurilor proaste sau a unui stil de viata nesanatos.
Alte Articole
De ce ne “doare”, de fapt, sufletul
Povestea femeii de 55 de ani care a crezut ca va imbatrani alaturi de tatal copiilor sai: ”Aveam o casnicie fericita. Sotul meu se comporta exemplar, era atent. Intr-o zi…”
Intuitia: Cum sa inveti sa te auzi pe tine insuti